Kina avreglerar i rasande fart

En strid ström av avregleringar sköljer över Kina, vars tillväxt fallit till den lägsta nivån på 13 år.

Kulmen väntas i november, då Kommunistpartiet ska spika nya ekonomiska reformer.

Avregleringar är just nu temat för Kinas premiärminister Li Keqiang, som tillträdde i mars i år.

Kinas bruttonationalprodukt växte med 7,5 procent under andra kvartalet, vilket är högt jämfört med västvärlden, men den lägsta nivån på 13 år för tillväxtlandet.

Inbromsningen sätter hård press på regeringen och Kommunistpartiets ledning i Peking laddar just nu upp inför ett möte i november om ekonomiska reformer. Åtgärder som minskar landets beroende av export och krediter för tillväxt och i stället ökar inhemsk efterfrågan efterlyses.

Steg på vägen har redan börjat tas.

Friare tyglar för banker att sätta räntor har införts. Korridoren för den kinesiska valutan yuanens växelkurs har vidgats. Och häromdagen skrotades ett 18-årigt förbud mot handel med så kallade terminskontrakt för statliga obligationer. Samtidigt läckte detaljer ut när det gäller planerna på att skapa en ny frihandelzon i Shanghai.

– Jag ser inte detta som någon milstolpe. Kina har redan tidigare slagit in på en väg mot avregleringar av finansmarknaden och kapitalkontrollen och detta är bara ett litet steg, säger Sean Yokota, SEB:s chefsstrateg för Asien, till TT.

– Den största effekten på sikt kommer Hongkong känna av, som kommer förlora sitt försprång som finansiellt center till Shanghai, tillägger han.

Hongkong, tidigare brittisk koloni, överlämnades till Kina 1997. Men området har sedan dess ett stort mått av självstyre, med ett stort sett oberoende finansiellt och rättsligt system.

Påfrestningarna på Hongkong kan bli stora om Shanghai, med väsentligt lägre kostnader för både fastigheter och arbetskraft, kan erbjuda samma väg in i Kina som Hongkong. Bland annat befaras stora delar av Hongkongs marknad för handel med yuan komma att flytta till Shanghai till följd av prispressen.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista