Sergej Sobjanin. Foto: Scanpix

Sergej Sobjanin vann borgmästarvalet i Moskva

2:21 min

Kremls handplockade man, Sergej Sobjanin, vann som väntat borgmästarvalet i Moskva.

Det visar de första preliminära resultaten. Men utmanare, oppositionens ledande man, Aleksej Navalnyj underkänner resultatet och kräver en andra valomgång. 

En andra valomgång var kravet från oppositionens kandidat, Aleksej Navalnyj, redan i går kväll, när de första vallokalsundersökningarna visat att sittande borgmästaren som väntat vunnit valet och de över 50 procent som krävs för att det inte ska bli en andra omgång.

Men i Navalnyjs högkvarter var stämningen ändå på topp, för oppositionen hävdar att Sergej Sobjanin visserligen fått flest röster men inte över hälften. Därför krävde Navalnyj till jublet från anhängare en andra valomgång.

Det här var ett väldigt enkelt val att räkna, trots det har det inte kommit något riktigt resultat två timmar efter att vallokalerna stängts.

– Allt tyder på ett försök att fuska med resultatet, sa Navalnyj i går kväll och kräver en öppen redovisning av resultatet från valkommissionen.

Knappt tre timmar efter det att vallokalerna hade stängts kom det första officiella resultatet, baserat på fyra procent räknade röster. Då hade borgmästare Sobjanin 57 procent av rösterna, mot drygt 20 procent för Navalnyj. Det var betydligt lägre än första vallokalsundersökningarna, där Navalnyj fick nära 30 procent av rösterna.

Detta efter en ovanlig gräsrotskampanj med metoder som sällan setts i Ryssland. Volontärer som delat ut material i tunnelbanan och Navalnyj som knackat dörr likt amerikanska presidentkandidater för att övertyga väljare.

I kväll har Navalnyj varslat om protestdemonstrationer mot det som ses som ännu ett fuskval, styrt av Kremls hårda hand. Om det inte blir en andra valomgång – enligt Navalnyj satt Sobjanin och president Vladimir Putin i natt och diskuterade hur de skulle göra – tillåta en andra omgång, eller ta risken med nya gatuprotester.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista