NSA pekas ut för spioneri mot utländska företag

1:34 min

Den amerikanska underrättelsemyndigheten NSA har bedrivit industrispionage och bland annat spionerat på det brasilianska, statliga oljebolaget Petrobras. Det hävdar brasiliansk media som fått hemliga dokument från NSA-läckan Edward Snowden.

Det är tv-kanalen Globo som avslöjar att amerikanska NSA spionerat på Petrobras, Brasiliens statliga oljebolag och ett av världens största med en årlig omsättning på 800 miljarder kronor.

Journalisterna har fått hemliga dokument från NSA-läckan Edward Snowden, som ska ha använts som internt presentationsmaterial på NSA.

Dokumenten går inte in på vilken information som man eventuellt fått ut av avlyssningen, men beskriver hur NSA lyckats ta sig förbi de krypteringssystem som utländska företag använder.

Förutom Petrobras ska också Google och banktransaktionsföretaget Swift ha avlyssnats.

Enligt dokumenten ska röstmeddelanden, fax och e-post ha spårats av NSA för militära, politiska och ekonomiska syften.

Petrobras upptäckte för två år sen en av världens största råoljekällor under havsbotten utanför Brasilien kust. Utvinningen av oljan har inte börjat än, men om några veckor inleds processen då internationella bolag ska lägga sina bud på de olika områden där rättigheter att borra efter olja nu auktioneras ut.

Exakt hur mycket olja som finns var i området är en väl bevarad hemlighet som bara Petrobras känner till. Nu hoppas brasilianarna att så fortfarande är fallet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista