Hague uttrycker brittiskt stöd för USA

Den brittiske utrikesministern William Hague och hans amerikanske kollega John Kerry möttes i London för att diskutera Syrienläget. Under en gemensam presskonferens sade Hague att USA har Storbritanniens "fulla diplomatiska stöd" när det gäller Syrien.

USA:s utrikesminister John Kerry inledde presskonferensen med att prisa den nära relationen mellan USA och Storbritannien. 

Sveriges Radios korrespondent Staffan Sonning följde presskonferensen. 

– John Kerry håller ett flammande tal om de starka banden mellan USA och Storbritannen. "Vi har ingen bättre partner", säger han. Han försöker uppenbarligen backa från sitt uttalande från i förra veckan, då han istället pekade ut Frankrike som USA:s äldsta allierade. Det uppfattades här i Storbritannien som en bestraffning för att det brittiska parlamentet röstat nej till ett militärt ingripande mot Syrien, säger Staffan Sonning.

Under presskonferensen hävdade John Kerry att USA vet varifrån raketerna som innehöll kemiska stridsmedel avfyrades i Syrien och att alla avfyrades från regeringskontrollerade områden.

Enligt Kerry kan al-Assad förhindra en militär attack genom att lämna över alla kemiska vapen till världssamfundet den närmaste veckan.

Samtidigt säger USA:s utrikesminister att lösningen på konflikten i Syrien måste vara politisk och inte militär, men att världssamfundet inte kan stå och titta på när al-Assads regim använder kemiska vapen.

– Låt mig vara tydlig: USA, president Obama, jag själv och andra är helt överens om att en politisk lösning krävs för att få ett slut på konflikten i Syrien. Det finns ingen militär lösning, vi har ingen illusion om det, säger Kerry. 

Under måndagen kom uppgifter från den israeliska tidningen Haaretz om att Syrien, Iran och Ryssland arbetar på att ta fram ett gemensamt "motförslag" till USA:s eventuella angrepp mot Syrien.

Enligt Haaretz går planen ut på en stegvis demokratisk övergång och val utan sittande presidenten Bashar al-Assad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista