Arild Esnali bestämde sig till slut för en röst på liberala Venstre. Foto: Beatrice Janzon/Sveriges Radio.

Norske Arild: "Valrörelsen har varit tråkig"

2:27 min

I Norge är röstandet i full gång. I dag ska norrmännen välja vilka som ska sitta i Stortinget och allt pekar mot ett regeringsskifte till en borgerlig regering. Arild Esnali som röstat i Oslo idag hade svårt att bestämma sig.

Valrörelsen har varit tråkig. Det behövs mer visioner tycker väljaren Arild Esnali på väg in för att rösta i Gamlebyen skola i Oslo. Han har bestämt sig för det liberala partiet Venstre som kan liknas vid svenska Folkpartiet. Det handlar bland annat om människosynen, säger han.

Men det är oklart vilka partier som skulle sitta i en borgerlig regering. Han får räkna med att det partiet kan hamna i regeing med något parti han inte gillar.

Konservativa Höyre skulle få mest makt och är beredd att regera med högerpopulistiska Fremskrittspartiet. För det liberala partiet Venstre och Kristelig folkeparti är inte lika entusiastiska.

Venstres partiledare Trine Skei Grande tror inte att det är sannolikt att Venstre kommer att sitta i regering med Fremskrittspartiet som har en hård attityd mot invandring. Kristelig Folkepartis partiledare svarar på samma sätt.

Mycket är oklart men opinionsundersökningarna talar ett tydligt språk, att den rödgröna regeringen under Jens Stoltenberg som suttit i åtta år får lämna regeringskvarteret.

Frågan är också om regeringspartiet Sosialistisk Venstre åker ur Stortinget och om uppstickaren Miljöpartiet kommer in.

Här i Oslo är det problem med rösträkningssytemet. Frågan är om det blir åtgärdat i tid annars kan valarbetarna tvingas räkna röster för hand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista