Bättre förhör ger fler fällande domar

På tisdagen uppmärksammas den Internationella brottsofferdagen på många ställen. I Stockholm var temat hur brottsoffer blir bemötta av polis och rättsväsendet.

Ulf Holmberg har doktorerat i förhörsteknik. Han talar om ett humanitärt sätt att förhöra brottsoffer och ett betydligt sämre, dominant sätt, där drabbade inte känner någon trygghet.

– Vid ett hummanitärt sätt att förhöra visar det sig att brottsoffer berättar allt de kan minnas, medan de vid den dominanta förhörsstilen utelämnar av sina minnen, säger Ulf Holmberg, universitetslektor vid Högskolan i Kristianstad.

Hur viktigt är det?

– Jag ser det som oerhört viktigt. Av de som har utelämnat information är det en majoritet som inte har lett till åtal och icke-fällande domar, medan för de som berättar allt ser man fler fällande domar. Det kan ha en rehabiliterande verkan för brottsoffret, säger Ulf Holmberg.

Den polis som förespråkar ett humanitärt sätt, att närma sig brottsoffret försiktigt, försöker skapa kontakt och förtroende och ge den drabbade en chans att berätta, enligt Ulf Holmbergs forskning.

Det dominanta sättet att förhöra någon innebär ett avståndstagande.

Det humanitära sättet leder till bättre berättelser och uppgifter från drabbade och större chans till fällande domar till slutänden, enligt doktorsavhandlingen.

Det brottsoffer som bemöts med allt för mycket ifrågasättande kan komma att lida ännu mer, säger Ulf Holmberg.

– Ett dåligt bemötande där man tar avstånd och visar tvivel på särskilt våldtäktsoffer relaterar signifikant till djupa depressioner, säger Ulf Holmberg.

Internationella brottsofferdagen, som är en svensk idé, uppmärksammas på flera håll i landet och utomlands. Föreläsningar och diskussioner hålls och man tänder marschaller för alla brottsoffer.

Ulf Holmberg har själv arbetat som polis i 30 år. Nu önskar han att polisen och forskarvärlden kunde närma sig varandra.

Maria Eksedler
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".