"Utred Dag Hammarskjölds död"

En internationell juristkommission rekommenderar FN att återigen utreda händelsen där FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld dödades.

Kommissionen anser att nya omständigheter och bevis har kommit fram om flygkraschen 1961 i nuvarande Zambia där FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld dödades. Kommissionen rekommenderar FN att återigen utreda händelsen.

Hammarskjöld var på väg att medla i Kongokonflikten när planet gick i backen. De tidigare utredningarnas slutsatser om kraschen har varit omstridda.

Juristernas slutsatser ska presenteras i Haag i dag.

Kommissionen består av fyra internationellt meriterade jurister — en britt, en sydafrikan, en nederländska och svensken Hans Corell.

Tre utredningar av kraschen gjordes 1961—1962. FN:s utredning som avslutades 1962 säger att FN:s generalförsamling ska informeras om nya bevis som kommer fram och att utredningen i så fall återigen kan öppnas, vilket juristerna nu hänvisar till.

Kritiker har menat att mycket få egentliga försök till utredning gjordes av andra möjliga orsaker till kraschen än misstag av de svenska piloterna. Kritik mot mörkläggning och förutfattad ensidighet i utredningsarbetet har luftats från flera håll, skriver Svenska Dagbladet (SvD).

Flera teorier finns om orsaken till kraschen: Misstag av piloterna, att Hammarskjölds DC 6 attackerats av mindre stridsflygplan, att någon ombord försökt kapa planet eller att en mindre sprängladdning ombord detonerade.

I sin rapport har kommissionen bland annat intervjuat vittnen som såg planet på väg in mot landning på flygplatsen i Ndola i dåvarande Nordrhodesia. Flera av dem talar om eldslågor i eller omkring planet redan när det var på väg mot marken — vilket skulle tala emot pilotmisstag.

Kommissionen anser att möjligheten att en attack mot planet från luften, eller att det tvingats ner på grund av hot, borde "trots allt tas på allvar".

I rapporten talar kommissionen om "en förbluffande frånvaro av några bandupptagningar" som radiokontakten Ndolas flygledartorn hade vid tiden för händelsen, samt den "påvisbara ofullständigheten" i loggböckerna.

Enligt kommissionen hade amerikansk personal radioövervakningsutrustning vid flygplatsen och det är "högst troligt" att all lokal och regional radiotrafik kring Ndola från natten mellan den 17 och 18 september 1961 — när planet störtade — "följdes och spelades in av NSA och möjligen även av CIA".

I arkiven för USA:s övervakningsorgan NSA kan alltså mycket intressanta svar stå att finna, skriver kommissionen. Men när den bett NSA om att få tillgång till sådana uppgifter har svaret blivit nej med hänvisning till "topphemlig" sekretess för att skydda nationens säkerhet.

Kommissionen har lämnat in klagomål hos amerikanska myndigheter mot att uppgifterna fortfarande är sekretessbelagda.

Kommissionen svarar själv på frågan om det vore riktigt av FN att i ljuset av de bevis som nu finns återigen öppna utredningen med orden: "Ett kvalificerad men fast ja".

Vidare skriver den att mycket är dimhöljt efter mer än 50 år, en dimma som i viss mån tätnat. Ändå, anser kommissionen, är det möjligt att dagens fakta "fört oss något närmare sanningen om en händelse med global betydelse som förtjänar uppmärksamheten från både historien och rättvisan."

TT

Dag Hammarskjöld

  • Dag Hammarskjöld är den svensk som under 1900-talet blivit mest känd för sina internationella insatser.
  • Han föddes i en adlig familj i Jönköping 1905, och växte upp i Uppsala, där hans far var landshövding.
  • 1933 blev Hammarskjöld docent i nationalekonomi, och arbetade sedan som statssekreterare i finansdepartementet, och vid utrikesdepartementet.
  • 1953 valdes Hammarskjöld till FN:s generalsekreterare. Han blev FN:s mest aktive och initiativrike generalsekreterare och gav ämbetet en helt ny auktoritet. Bland annat skapade han FN:s första fredsförband, de blå baskrarna.
  • Hammarskjöld behöll posten till sin död i flygkraschen i Ndola i Nordrhodesia (dagens Zambia) natten mellan den 17 och 18 september 1961.
  • Hammarskjöld blev 56 år gammal. Efter sin död tilldelades han Nobels fredspris.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista