Oklart hur registrering av saknade efter flodvågen först sköttes

Morgonen efter flodvågskatastrofen saknades många tusen svenskar. Frågan vem som gjorde vad för att försöka att registrera dem är oklart.

Det är inte alls klart att polisen faktiskt pratade med UD om registreringen av de saknade på annandagens morgon. Det framgår av polisens och UD:s material som Ekot gått igenom.

En viktig fråga efter flodvågskatastrofen i Asien är hur registreringen av de saknade skötts under katastrofens första timmar. Polisen har sagt att de erbjöd UD hjälp på ett mycket tidigt stadium. Men det är inte klarlagt att frågan om registrering av saknade faktiskt också ställdes till UD.

Bilderna är motsägelsefulla
Ekot har gått igenom både polisens och UD:s loggböcker och detaljerade beskrivningar av vad som hände annandagens morgon och även pratat med inblandade personer. Bilderna är klart motsägelsefulla.

Enligt vad polisen säger till Ekot fick id-kommissionens Stig Edqvist tidigt söndag morgon i uppdrag att ringa till UD och erbjuda hjälp. Hjälpen skulle bestå i att registrera saknade svenskar efter flodvågskatastrofen och även identifiera döda.

Tvistar om vem som ringde
Ett samtal fördes med UD men vem som ringde vem tvistar UD och polisen om.

UD:s gruppchef Christina Palm säger till Ekot att frågan om registreringen inte diskuterades i ett så tidigt skede, däremot pratade hon och Stig Edqvist om identifieringen. Enligt Palm hade de detta samtal strax före nio på morgonen.

Polisen däremot, vidhåller att de också erbjöd hjälp med registreringen redan från början. Men det finns inget i polisens loggböcker som visar att så gjordes.

Första gången diskussionen om registrering och vilken databas, UD:s eller polisens, som var bäst lämpad, återfinns först två dagar senare den 28 december. Det var ett möte med polisens och UD:s ansvariga tjänstemän.

Oklart vad som sades på mötet
Exakt vad som sades på detta möte är oklart. UD och polisen ger delvis olika versioner.

I polisens referat sägs att UD redan bestämt sig för vilket datasystem som skulle användas. Att ta hjälp av polisen skulle vara som att ”gå över ån efter vatten”.

Polisens ansvarige Thord Modin kommentar till det var enligt loggboken, att i så fall hade polisen inget att tillföra, och avslutade därför mötet. I UD:s referat av samma möte står att rikskriminalen hade fullt förtroende för UD:s sätt att hantera materialet.

Klarade inte uppgiften på egen hand
Men ganska snart visade det sig att UD inte klarade av uppgiften på egen hand. Enligt polisens loggbok den första januari hade UD ett möte på nyårsafton. På det mötet ska UD ha sagt att man inte klarade av registreringen på grund av alltför hård belastning av datorerna. Denna uppgift förekommer inte alls i UD:s egen loggbok.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".