I intervjun i Financial Times flaggar Høyres talesman i ägarfrågor för en utförsäljning inte bara av SAS, utan även av delar av ägandet också i Telenor och Statoil och några andra mindre kända företag där staten är hel-eller delägare. Foto: Johan Nilsson/Scanpix

Statliga utförsäljningar möjligt vid norskt regeringsskifte

1:35 min

Om det blir regeringsskifte i Norge efter valet till Stortinget så kommer det att ske stora förändringar i det statliga ägandet. Den uppfattningen upprepas idag av Höyres talesman i ägarfrågor, Svein Flåtten, i en intervju i brittiska affärstidningen Financial Times.

Uttalandet i Financial Times har satt fart på SAS aktie som har rusat på börsen och handlas nu på högsta nivå på ett år. SAS aktie gick upp 8,8 procent till 17,30 i dag. 

Uppgången började redan i förra veckan efter kvartalsrapporten, som visade på en vinst på en dryg miljard kronor.

SAS aktie har gått upp nästan 120 procent sedan årsskiftet och räddningsplanen från i slutet av 2012.

Det är i sig ingen nyhet att norska Høyres vill sälja hela eller delar av det statliga ägandet i SAS. Det nya nu är att det kan går från snack till verkstad, från ord till handling, alltså att det faktiskt kommer att bli av, eftersom det väntas bli ett regeringsskifte i Norge.

I intervjun i Financial Times flaggar Høyres talesman i ägarfrågor för en utförsäljning inte bara av SAS, utan även av delar av ägandet också i Telenor och Statoil och några andra mindre kända företag där staten är hel-eller delägare.

Svein Flåtten garderar dock sitt uttalande med att utförsäljning visserligen är aktuell men att det inte är så bråttom.

Särskilt vad gäller försäljningen av norska statens 14-procentiga ägarandel i SAS finns det ju flera intressen som ska jämkas samman. Både svenska och danska staten är ju delägare samt att en stor del av SAS ägs över börsen.

Och både pris och tidpunkt ska stämma, säger Flåtten.

Att den norska staten med Høyres goda minne har deltagit i dem senaste nyemissionerna i SAS förklarar Svein Flåtten med att det man ska sälja måste vara i gott skick också.

Marknaden har prissatt SAS aktie som i dag nådde årshögsta och uppgången på ett år ligger kring 150 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista