Ryssland: Lämna över kemvapen

Mitt under intensivt lobbande för ett angrepp mot Syrien sade USA att regimen i stället kan överlämna alla sina kemvapen. Tanken välkomnas av såväl Ryssland som Syrien, men USA:s UD kallar förslaget "retoriskt".

Syrien kan möjligtvis förhindra en militär attack genom att lämna över sina kemiska vapen. Det sade USA:s utrikesminister John Kerry på måndagen vid en presskonferens tillsammans med den brittiske kollegan William Hague. På frågan om det finns något Syriens president Bashar al-Assad kan göra för att undvika en attack, svarade Kerry:

-Visst, han kan helt och hållet överlämna sina kemiska vapen till det internationella samfundet inom en vecka.

Kerry sade sig dock inte tro att det är på väg att ske.

USA:s utrikesdepartement beskrev dock senare uttalandet som "retoriskt" snarare än ett konkret erbjudande, rapporterade nyhetssajten Politico.

Men Ryssland, Syriens starkaste allierade, välkomnade tanken. Utrikesminister Sergej Lavrov sade sig ha uppmanat sin syriske motpart att gå med på ett sådant avtal.

– Vi vet inte om Syrien går med på detta, men om att placera de kemiska vapnen under internationell kontroll bidrar till att undvika ett militärt angrepp, då börjar vi omedelbart arbeta med det, sade han.

Syriens utrikesminister Walid al-Muallem välkomnade det ryska initiativet, men sade inte uttryckligen att Syrien går med på något sådant.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon öppnade för att be säkerhetsrådet kräva att Syrien flyttar sina kemiska vapen så att de kan förstöras och att Syrien accepterar den internationella konventionen mot kemiska vapen. 

I en intervju med tv-kanalen CBS varnade samtidigt al-Assad USA och dess allierade för alla typer av vedergällningar om de attackerar Syrien.

– Vänta er allt. Inte nödvändigtvis från regeringen, sade al-Assad, enligt CBS News hemsida.

 TT

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista