Dåvarande utrikesminister Anna Lindh. Foto: Scanpix

Tio år sedan mordet på Anna Lindh

2:10 min

I dag är det tio år sedan utrikesminister Anna Lindh blev knivhuggen på varuhuset NK i Stockholm. Sedan mordet har Säkerhetspolisen mer än fördubblat den personal som arbetar med personskydd, från 60 personer till 130 personer. 

– Vi har utvecklat våra arbetsmetoder. Vi har nya sätt att bedöma hotbilder och mer flexibla arbetsmetoder vad gäller personskydd i övrigt. I dag är vi en annorlunda säkerhetstjänst jämfört med 2003. Det är väl den händelsen som har påverkat personskyddsarbetet mest, säger Niklas Åström, tillförordnad biträdande enhetschef för personskyddet vid Säkerhetspolisen.

Efter mordet på utrikesminister Anna Lindh omorganiserades Säkerhetspolisens arbete. Då hade personskyddsavdelningen som bevakar statsråd, riksdagsledamöter, och kungafamiljen 60 anställda. I dag är de 130 anställda.

Vid tiden för mordet var Anna Lindh ett av Socialdemokraternas stora affischnamn i kampanjen för EMU. Numera tar Säkerhetspolisen med medieexponeringen i beräkningen när de gör sina hotbildsanalyser, enligt Niklas Åström.

– Vi har i dag nya sätt att bedöma hotbilder. I dag bedömer vi också på vilket sätt en mediaexponering kan påverka en hotbild.

Det var bland klädgalgarna på NK som utrikesminister Anna Lindh knivhöggs. Anna Lindhs kollega och väninna Eva Franchell var med på NK och såg när Mijailo Mijailovic attackerade och knivhögg Anna Lindh. Hon vittnade senare i rättegången mot Mijailovic.

Eva Franchell är i dag ledarskribent på Aftonbladet. Hon kan också se att mordet på Anna Lindh har påverkat svensk politik.

– Sannolikt hade Anna varit socialdemokratisk ledare och möjligtvis statsminister. I vilket fall hade socialdemokraterna sluppit tio år av uppslitande strider.

Varför tror du det?

– Hon var duktig på att hålla ihop en grupp och få alla att samarbeta. Det är väl det Socialdemokraterna har saknat de senaste tio åren, säger Eva Franchell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista