I dag föreslår EU-kommissionen ny lagstiftning, med bland annat ett mer effektivt varningssystem för nya hotfulla djur och växter. Foto: Scanpix

EU vill stoppa farliga främmande djurarter

1:56 min

Tigermyggor, mårdhundar och andra så kallade kallade invasiva djur- och växtarter beräknas orsaka kostnader i Europa på minst 100 miljarder kronor per år. I dag föreslår EU:s miljökommissionär ny lagstiftning mot så kallade invasiva arter, som i extrema fall kan döda människor.

– I extremfall kan invasiva främmande arter leda till att människor dör, till exempel genom de sjukdomar som sprids med tigermyggor eller stick från asiatiska jättebålgetingar, säger EU-kommissionär Janez Potočnik.

Så här farliga är förstås bara några enstaka av de tusentals djur- och växtarter som människor har fört med sig hit till Europa. Men många invasiva arter orsakar ändå stora skador, både på miljön och ekonomin.

Totalt handlar det om kostnader på minst 100 miljarder kronor per år, enligt EU-kommissionen. Det kan till exempel handla om växter vars rötter förstör byggnader och djur som förstör böndernas skördar.

Enligt Naturvårdsverket är Sverige relativt lindrigt drabbat. Men till exempel mårdhunden är mycket omdiskuterad, och de invasiva arterna beräknas kosta miljardbelopp även i Sverige.

I dag föreslår EU-kommissionen ny lagstiftning, med bland annat ett mer effektivt varningssystem för nya hotfulla djur och växter. Man vill ta fram en lista med de 50 invasiva arter som orsakar värst skador i Europa och sedan förbjuda till exempel handel med, och uppfödning av, de här arterna.

Djur och växter bryr sig inte om landgränser, så enligt EU-kommissionen är det viktigt med europeisk samordning för att man ska lyckas att bekämpa invasiva arter. Till exempel satsar Belgien i dag miljonbelopp på att utrota den giftiga jättebjörnlokan, men det riskerar att bli ett fiasko eftersom grannlandet Frankrike hittills har valt att inte bekämpa den här växten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista