För väljarna är det svårt att veta vilken gruppering det kan bli i en regering. Foto: Beatrice Janzon/Sveriges Radio.

Spännande slutspurt i norska valet

1:58 min

Vallokalerna är öppna till klockan nio på måndagskvällen och efter det kommer en första prognos. Allt pekar mot ett regeringsskifte till en borgerlig regering. Konservativa Höyres partiledare Erna Solberg röstade i hemstaden Bergen och var upprymd. Hon kan bli Norges nästa statsminister men tar inte ut segern i förskott.

Konservativa Höyres partiledare Erna Solberg är inte säker förrän rösterna är räknade, men hennes känsla är att det blir en borgerlig valseger. Det borgerliga partiet Höyre har tonat ned frågor om skattelättnader och istället pratat mycket om sjukvård och vägbyggen.

Opinionsundersökningarna talar ett tydligt språk. Den rödgröna regeringen med statsminister Jens Stoltenberg som suttit i åtta år ser ut att få lämna regeringskvarteret.

På Gamlebyens skola i Oslo promenerar väljare över skolgården till vallokalen. Samtidigt får ett led skolbarn instruktioner om att hålla ihop i par för en utflykt. Men för väljarna här är det svårt att veta vilken gruppering det kan bli i en regering.

I en borgerlig regering kan det bli fyra nyanser av blått. Det diskuteras om ett, två, tre eller fyra partier i regeringsställning. Arild Esnali som röstar på det liberala partiet Venstre vet att det kan bli tal om samarbeten med partier han inte känner så mycket för, som högerpopulistiska fremskrittspartiet eller kristelig folkeparti.

En spännande slutspurt. Frågan är också om miljöpartiet för första gången tar sig in i Stortinget och om sosialistisk venstreparti trillar ut. Partiledaren för sosialistisk venstreparti Audunn Lysbakken som röstade här i Gamlebyen skola hoppas på medvind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista