"Utred Dag Hammarskjölds död"

"Nya omständigheter"
2:32 min

En internationell kommission rekommenderar att omständigheterna kring FN:s förre generalsekreterare Dag Hammarskjölds död i en flygkrasch 1961 ska utredas igen.

Enligt kommissionen finns nya uppgifter som pekar på att Hammarskjölds plan var utsatt för någon typ av attack eller störning innan det kraschade i Nordrhodesia, nuvarande Zambia. Svensken Hans Corell, medlem av kommissionen o före detta rättschef för FN säger att det behöver inte vara en nackdel för en utredning  att det gått över 50 år sen kraschen.

– Det kan faktiskt vara så att den tid som har förflutit gör att det är nya omständigheter som har kommit fram som an bringa klarhet hur Dag Hammarskjöld och de 15 andra miste livet.

Dag Hammarskjöld var FNs generalsekreterare från 1953 fram till sin död.  Han var på väg till dåvarande provinsen Katanga i södra Kongo för att förhandla om vapenvila när hans plan kraschade.

Det har under åren florerat rykten om vad som egentligen hände och tre utredningar har försökt få fram ett svar. Hammarskjöld hade under kalla krigets dagar mäktiga fiender som inte ville ha FN:s inblandning i Kongokonflikten.

Och i dag presenterar en internationell juristkommission en rapport där man går igenom nya uppgifter som kommit fram under senare år. Bland annat har man intervjuat flera personer som såg planets inflygning och som berättar om eldslågor i och omkring planet innan själva kraschen.

Kommissionen slår fast att ögonvittnenas uppgifter måste tas på allvar och utredas. Och kommissionen anser att det går att ta reda på vad som hände, enligt Hans Corell.

– Vi utgår från, när vi har sett den bevisning som finns, att det finns inspelningar av radiotrafiken av området och dessa inspelningar i första hand har vi vänt till National Security Agency i Förenta staterna och vi har anledning att tro att det finns utskrifter av kommunikationerna.

Men flera av de dokument som kommissionen har begärt ut från den amerikanska säkerhetstjänsten NSA anses vara hemliga. Det beslutet har överklagats.

Kommissionen har satts ihop på privat initiativ och har ingen officiell status, men medlemmarna är förutom Hans Corell tre internationella toppjurister med erfarenhet från bland annat Haagtribunalen, sydafrikanskt och brittiskt rättsväsende.

Kommissionen rekommenderar nu att  FN tar över och fortsätter utreda omständigheterna kring flygkraschen. Och Hans Corell förutsätter att FN vill ha svar på frågan hur Dag hammarskjöld dog

– Jag kan bara konstatera att här har organisationens högste tjänsteman, generalsekreteraren, omkommit under de omständigheterna som rådde i Afirka 1961, och jag utgår att generalförsamlingen komma känna sig skyldiga till att bringa klarhet i vad som hänt om nya omständigheter har kommit fram, säger Hans Corell

Dag Hammarskjöld

  • Dag Hammarskjöld är den svensk som under 1900-talet blivit mest känd för sina internationella insatser.
  • Han föddes i en adlig familj i Jönköping 1905, och växte upp i Uppsala, där hans far var landshövding.
  • 1933 blev Hammarskjöld docent i nationalekonomi, och arbetade sedan som statssekreterare i finansdepartementet, och vid utrikesdepartementet.
  • 1953 valdes Hammarskjöld till FN:s generalsekreterare. Han blev FN:s mest aktive och initiativrike generalsekreterare och gav ämbetet en helt ny auktoritet. Bland annat skapade han FN:s första fredsförband, de blå baskrarna.
  • Hammarskjöld behöll posten till sin död i flygkraschen i Ndola i Nordrhodesia (dagens Zambia) natten mellan den 17 och 18 september 1961.
  • Hammarskjöld blev 56 år gammal. Efter sin död tilldelades han Nobels fredspris.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".