Många bilägare väljer bort etanol i sina flexifuel-bilar, alltså bilar som kan tankas med både bensin och etanolen E85. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Färre bilar körs med E85

Bilägare: "Det drar ju mera"
1:41 min

Försäljningen av etanol minskar kraftigt. Under det senaste året har det sålts 25 procent mindre av etanolen E85. Enligt Svenska petroleum och biodrivmedel-institutet beror minskningen på att det säljs allt färre nya etanolbilar.

– Jag har ju jämfört priserna och jag tycker det verkar vara lite plus minus noll. Den drar ju ganska mycket mera, etanolen. Man ser mätaren försvinner ner, och jag kör nästan hellre bensin, för det känns billigare i dag, när etanolpriset inte är tillräckligt lågt, säger Tomas Kullberg i Stockholm, som nyligen har köpt en etanolbil.

Precis som Tomas Kullberg i Stockholm är det många bilägare som väljer bort etanol i sina flexifuel-bilar, alltså bilar som kan tankas med både bensin och etanolen E85.

I en rapport från Svenska petroleum och biodrivmedel-institutet (SPBI) visar preliminära siffror att försäljningen av E85-etanol har minskat med cirka 25 procent under det senaste året.

Och att det tankas mindre E85 beror enligt SPBI på att det säljs mindre nya bilar som kan köras på E85.

Av de nya bilar som har sålts hittills i år har bara drygt en procent varit etanolbilar. Det kan jämföras med 2008 då intresset för etanolbilar var på topp, och nästan 23 procent av alla nybilar var etanoldrivna.

Men att biltillverkarna bygger färre etanolbilar, är bara en delförklaring menar Ulf Svahn, vd på SPBI.

– Det måste vara så att äldre bilar har minskat sin användning av E85, säger Ulf Svahn.

Som Ekot tidigare berättat vill regeringen införa en ny typ av bensin, E10, som ska innehålla tio procent etanol. Men eftersom det handlar om en annan sorts etanol tror inte Ulf Svahn att försäljningen av E85 kommer påverkas alls av regeringens förslag.

Istället menar han att skattereglerna för flexifuel bilar bör ses över.

– Skulle man få fart på det här igen, så måste man ändra förmånsbeskattningsreglerna så att det är riktigt förmånligt att köpa de här flexifuelbilarna som kan använda etanolbränslet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".