Utredare: Kräv licens för vapenmagasin

2:21 min

För att komma åt den brottsliga användningen av vapen vill regeringens utredare att magasin till vapen ska jämställas med skjutvapen och att det därför ska krävas licens för dem. Men det är något som kritiseras av de svenska jägarorgsaniationerna.

Det är fel väg att väg att gå om man vill få bukt med de illegala vapen i samhället, säger förbundsjurist Ola Wälimaa på Svenska jägareförbundet.

-- Man försöker reglera detaljer i vapenlagstiftningen, som man tror ska kunna få ett resultat rent faktiskt på den kriminella användningen. Tyvärr är det inte riktigt så, utan det som egentligen endast kan få en effekt är att se till att få bättre resurser, att bekämpa och beivra illegal vapensmuggling, för det första. Det väller inte illegala vapen över gränserna, från Balkan och andra länder. Det är det som används i gängskjutningar i dag.

Det var bland annat mot bakgrund av Breiviks massaker i Norge 2011 som regeringen lät utreda den svenska vapenlagstiftningen.

I vintras kom en rad förslag bland annat att höjda maxstraff för grova vapenbrott, som också fått brett stöd bland remissinstaner och som regeringen efter dem senaste skjutningarna i Göteborg sagt att man kommer att gå vidare med.

Utredaren vill också förbjuda helautomatiska vapen som till exempel k-pistar, för privat bruk, och föreslår också begränsningar för halvautomatiska gevär. Och att det ska krävas licens för vapenmagasin, som inte hör ihop med ett specifikt vapen.

Det här upprör jägarorganisationerna. Eftersom många magasin består av kolvar, skruvar, och fjädrar , och brickor, kommer det att bli problem vad som faktiskt ska betraktas som ett magasin, säger jägareförbundets Ola Wälimaa.

– Ja, vi har knappt 650 000, eller i alla fall över 600 000 vapenägare. Sedan har vi nio miljoner andra människor. Jag tror alla de har skruvar och muttrar och fjädrar och brickor liggandes hemma, och om de då skulle kunna anses vara del av ett vapenmagasin, eftersom den här reglerningen ska träffa integrerade vapenmagasin, har vi nio miljoner potentiella brottslingar i Sverige. Det tror jag inte polisen vill ha, säger han.

Men Peter Thorsell, ansvarig för vapenärenden på Rikspolisstyrelsen, och som också deltagit som expert i utredningen, menar att syftet med att införa licens på magasin har varit att motverka att personer skaffar stora magasin, som man sedan sätter på halvautomatiska kulgevär.

Risken att någon skulle bli straffad för att till exempel ha en magsinsfjäder hemma är näst intill obefintlig, säger han.

– Vi har samma problematik när det gäller övriga tillståndspliktiga vapendelar som slutstycken pipor och stommar. Det är inte i alla lägen klart när ett skjutvapen blir färdigtillverkat, säger Peter Thorsell på Rikspolisstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista