Syrien välkomnar förslag om vapenöverlämning

Syrien ställer sig positivt till ett ryskt förslag att lämna över alla sina kemiska stridsmedel under internationell övervakning, för att på så sätt undvika ett USA-lett anfall.

Ryssland kom med förslaget i dag efter att USA öppnat för att det kan vara det enda sättet att undvika en attack.

"Det finns ett sätt för Syrien att undvika en militär attack, det är att lämna över alla sina kemiska stridsmedel inom en vecka" Det sa USA:s utrikesminister John Kerry i dag, men tillade snabbt att han inte tror att Assadregimen kommer att lyssna på det örat.

Några timmar senare offentliggjorde Ryssland ett förslag som går ut på att Syriens samtliga kemiska stridsmedel ska överlämnas till internationella övervakare och därefter förstöras, enligt Ryssland har Syriens utrikesminister ställt sig bakom förslaget.

Någon formell överenskommelse finns ännu inte, inte heller någon tidtabell och skeptiker varnar för att det här bara är ett sätt för regimen att förhala ett militärt angrepp.

Samtidigt föreslog FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon i kväll att man inrättar särskilda FN-övervakade zoner i Syrien där landets alla kemiska stridsmedel kan förstöras.

Om FN:s vapeninspektörer i sin slutrapport konstarerar att kemvapen använts, kan inrättandet av zoner bli ett sätt för ett förlamat säkerhetsråd att komma överens, åtminstone på en punkt.

Samtidigt fortsätter krigsmullret, president Bashar al-Assad sa till tv-kanalen CBS att om USA attackerar kommer vedergällning att komma.

Vita huset sa i kväll att man har brett stöd för vad man kallar "internationellt svar" mot vad man hävdar är regimens användning av kemvapen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista