Barack Obama intervjuad av CBS:s Scott Pelley. Foto: CBS News/Scanpix.

Obama: Ryskt förslag möjligt Syrien-genombrott

2:20 min

Det ryska förslaget om internationell kontroll av syriska kemiska vapen i utbyte mot att USA avbryter sin planerade attack mot Syrien, är positivt och innebär ett möjligt genombrott, sa USA:s president Obama i går.

Den amerikanska senaten har skjutit upp sin omröstning om en militär attack mot Syrien. Den nya vändningen beror bland annat på att politikerna vill veta mer om det ryska förslaget att Syrien ska tillåta internationell kontroll av sina kemiska vapen och eventuellt förstöra dem i utbyte mot att USA avbryter sina planer på en attack av Syrien.

– Det här kan vara ett möjligt genombrott, sa president Obama i en serie intervjuer i amerikansk tv i går, men han la till att han är skeptisk till om förslaget är allvarligt menat.

Obama sa att han alltid föredragit en diplomatisk lösning och att det ryska förslaget innebär en positiv utveckling: 

– Det här är vad vi begärt, inte bara under de senaste veckan, eller månaden, utan de senaste åren, sa Obama, som ändå vill hålla hotet uppe om en militär attack, ett hot som också kan bidra till en diplomatisk lösning, argumenterade presidenten.

Kongressen, som ska rösta om ett militärt angrepp, verkar alltmer skeptisk, trots en exceptionell offensiv för att övertyga de tvivlande. Obama är inte säker på att få klartecken från kongressen.

– Jag kan inte säga att jag är säker, men jag är säker på att kongressen tar det här på allvar, sa presidenten, som la till att han inte bestämt sig för hur han ska agera om kongressen säger nej.

En majoritet av opinionen säger nej. Det visar flera mätningar.

Presidenten fick omedelbart kritik i går, efter intervjuerna, för att vara oklar om Syrien och för att byta position på nytt.

Ett antal kongressledamöter verkade hoppas att det ryska förslaget ska göra det möjligt att undvika en attack. Andra pekade på svårigheter med förslaget, om Assadregimen ens är med på det.

Obama försvarar ett angrepp mot Syrien med att USA:s nationella säkerhet står på spel, men håller fast vid att angreppet ska vara begränsat.

I går sa utrikesminister John Kerry att ett angrepp skulle vara "otroligt litet", men enligt Obama är det inte frågan om bara nålstick.

– USA ägnar sig inte åt nålstick. Vi har den mäktigaste militärmakt som någonsin funnits. Också en begränsad attack från oss har effekt på ett land som Syrien. Deras militär kan inte mäta sig med vår överhuvudtaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista