1 av 3
Den syriske dissidenten Yassin al Haj Saleh. Foto. Cecilia Uddén/Sveriges Radio.
2 av 3
3 av 3
Sveriges Radios Cecilia Uddén vid ett tidigare möte med Yassin al Haj Saleh. Foto: Sveriges Radio.

Syrisk dissident avfärdar ryskt förslag

Medan delar av världen drog en suck av lättnad över att amerikanska bomber över Syrien kanske går att undvika ser många inom den syriska oppositionen detta som en förutsägbar undanmanöver. Det enda som är heligt för denna regim är överlevnad, säger dissidenten och författaren Yassin al Haj Saleh på telefon från en hemlig plats i Syrien.

– Att ge upp kemiska vapen är inget högt pris för en regim vars enda religion går ut på att sitta kvar vid makten, säger Yassin Al Haj Saleh, hela manövern i går var förutsägbar - och det är inte regimens massförstörelsevapen som är farligast - detta är en massförstörelseregim.

Yassin al Haj Saleh är en 52-årig dissident och vänsterliberal författare som tillbringat 16 år i Assads fängelser och blivit en viktig röst för den intellektuella oppositionen i Syrien.

Men just nu befinner han sig i en stad som kontrolleras av al-Qaida jihadister. Hans egen bror har kidnappats av islamisterna och Yassin själv håller sig gömd.

– Jihadisterna är mina naturliga fiender, säger han, men tanken på att hålla regimen vid liv bara för att bromsa jihadisternas framfart är vansinne, säger han.

– Syrien kommer enbart att kunna bekämpa extremister efter regimens fall - därför välkomnar jag attacker mot en regim som dödar sitt eget folk, det är inte Syrien som angrips utan regimens dödsredskap.

Yassin lämnade i Damaskus i våras och tillbringade 100 dagar i det ökända Ghouta där gasattacken ägde rum.

Hans fru är fortfarande där - hon klarade sig oskadd, men arbetade med att hjälpa offren.

På frågan om Yassin al Haj Saleh inte åtminstone tvivlar lite på att det verkligen var regimen som använde kemiska vapen, säger han att det bästa beviset är det som hände i går, att de var beredda att ge upp sina lager.

– Du tror väl inte att de skulle överlämna några kemiska vapen om de visste att rebellerna hade egna förråd av kemiska stridsmedel, säger Yassin al Haj Saleh via satellit från norra Syrien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista