Hat Rai Lay Beach utanför Krabi i Thailand.

Förorenat grundvatten i tsunamins spår

Miljön i de tolv länder runt Indiska oceanen som drabbades av flodvågen har fått stora skador. Det påverkar jordbruket, vattenförsörjningen och människors hälsa. Det visar den första rapporten om effekterna på miljön som har sammanställts av FN.

En klar slutsats kan dras. De kustområden som har haft intakta mangroveskogar, korallrev, torvmossar och beväxta sanddyner har klarat sig bättre från skador än helt oskyddade kuster.

Ett genomgående problem i de flesta länder är att flodvågen har svept in saltvatten långt upp på land. Saltvattnet har förorenat grundvattnet.

Det påverkar både det vatten som människor ska dricka och det framtida jordbruket för lång tid framåt.

Skadat risodlingar
I Sri Lanka har saltvatten till exempel skadat mängder med ris- och fruktodlingar. Saltvatten har trängt in i hundratusentals dricksvattenbrunnar.

Dessutom har toaletter och avloppsledningar gått sönder och smutsat ner grundvattnet med kolibakterier. På mer än 30 öar i Maldiverna är grundvattnet förorenat av avloppsvatten.

När det gäller hälsopåverkan kommer de mest alarmerande rapporterna från Somalia.

Där har bristen på myndighetskontroll lett till att mängder med miljöfarligt avfall från andra länder under gångna år har dumpats olagligt på stränderna. Det handlar om radioaktivt avfall, bly, kadmium och kvicksilver.

Ovanliga sjukdomssymptom
Allt detta avfall har nu spritts omkring av flodvågen och många människor tvingas andas in gifterna.

Det finns uppgifter om mystiska luftvägsinfektioner, blödningar från mun och tarm, hudutslag och även plötsliga dödsfall bland människor, som har exponerats för gifterna i Somalia.

Rekommendationen från UNEP när man ska starta återuppbyggnaden är att inrätta särskilda zoner för nybyggnad, som inte är så sårbara för flodvågor, att plantera skog nära kusten och att återskapa mangroveskogar och sanddyner.

I Sri Lankas nationalparker Yala och Bundala stoppades tsunamin av beväxta sanddyner.

FN föreslår också att man bör sluta med destruktiva fiskemetoder, som förstör korallreven, till exempel fiske med hjälp av dynamit och cyanid, skriver FN:s miljöprogram i sin rapport.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".