Protester efter gruppvåldtäkten i New Delhi 2012. Foto: Prakash/Scanpix

Fyra döms för indisk gruppvåldtäkt

1:12 min

I Indien har en domstol i huvudstaden New Delhi fällt fyra män för att ha våldtagit och mördat en 23-årig student i december förra året. Fallet väckte stor ilska i Indien och fäste uppmärksamheten på utbredda övergrepp mot kvinnor. Nu hotas de dömda av dödsstraff.

Läs mer: 

Ett jättelikt mediauppbåd utanför domstolen i New Delhi jagade kommentarer från advokater och anhöriga när domen mot de fyra fallit i dag.

Försvarsadvokaten V K Anand sa att hans klient är oskyldig, ett resultat av lynchstämning i samhället och han sa att domen ska överklagas.

Mamman och pappan till den gängvåldtagna och mördade 23-åriga studenten var också i rätten och upprepade det de sagt hela tiden: Att de skyldiga måste dömas till döden och hängas. Bara det kan ge familjen frid, och avskräcka andra, säger mamman.

Mamman till Vinay, en av de dömda, är också förtvivlad. Hon säger att hon inte tror på bevisen mot sin son och de tre andra. Hon säger att hon ska gå till domstolen i morgon bitti och höra domen. De kan lika gärna döda mig också, säger hon.

Av de sex åtalade har en minderårig redan fått maxstraffet: 3 års ungdomsvårdsanstalt och en annan åtalad hittades död i sin cell.

Journalisten Betwa Sharma har följt hela fallet och säger till Ekot att allmänna opinionen i Indien kräver dödsstraff, ett ovanligt straff i Indien. Juridiska experter säger att straffet kan bli olika för de olika gärningsmännen.

– Domaren är mycket respekterad och jag tror inte han kommer att böja sig för några påtryckningar, säger Sharma.

Fallet har hjälpt till att krossa en mur av tystnad som omgärdat utbredda sextrakasserier och övergrepp mot indiska kvinnor, och hjälpt andra offer att bryta ett tabu mot att tala om våldtäkt.

Sharma säger att det är svårt att säga om indiska kvinnors säkerhet ökat efter attacken mot 23-åringen. Lagarna har visserligen skärpts, men ändå rapporteras hela tiden nya övergrepp, däribland mot en fyraårig flicka som våldtogs och mördades i en annan del av Indien.

I huvudstaden New Delhi patrullerar polisen mera än tidigare, och det gör att säkerheten upplevs som högre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista