35 åtalade i härva med assistansbidrag

1:35 min

I dag har åklagare lämnat in åtal i en omfattande härva med assistansbidrag i Södertälje.

– Bolaget och assistenterna har fått pengar för utförd assistans, men assistenterna har inte arbetat som assistenter, säger Johan Tornberg, biträdande chef på polisens aktionsgrupp Stockholm.

– Det har pågått i princip sedan företaget startade 2005.

Totalt åtalas 35 personer för bland annat grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott. De två huvudmisstänkta är misstänkta för att ha lurat Försäkringskassan på närmare 30 miljoner kronor.

Det är två män i 40-årsåldern, boende i Södertälje respektive Nyköping, som ledde företaget. De har sett till att falska tidsrapporter signerats och skickats in till Försäkringskassan.

Därefter har de betalat ut löner till assistenter som inte har arbetat. Delar av lönen har sedan gått tillbaka till männen.

Det här innebär också att personer som behövt assistans inte har fått det, enligt åtalet. De har lämnats ensamma och inlåsta, inte fått komma ut och getts fel mediciner.

I flera fall har utredarna satt upp kameror utanför lägenheterna hos folk som behövt assistans, för att bevisa att de inte har fått lämna bostaden.

– Åtminstone tre av sex brukare som ingår i ärendet har hamnat i en situation där de blir försvarslösa, och till viss del också rättslösa, eftersom den gode man som ska föra deras talan varit med i bedrägeriet. Också de assistenter som ska hjälpa dem har varit med i bedrägeriet, liksom företagsledaren, säger Johan Tornberg, polisens aktionsgrupp Stockholm.

De misstänkta bedrägerierna, som benämns som organiserade och grova, har pågått 2006-2012.

Dessutom åtalas en rad personer misstänkta för att ha haft falska anställningar i bolaget.

Deras anställningar har sedan legat till grund för att felaktig sjukpenning, föräldrapenning och annan ersättning betalats ut.

Rättegången startar den 17 september, och kommer att uppta tre salar eftersom de misstänkta är så många.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista