1 av 2
Erna Solberg möter pressen utanför sitt hem i området Smestad i västra Oslo. Foto: NRK
2 av 2
Klicka för grafik

Erna Solberg: "Det känns ansvarsfullt"

11 min

– Det känns ansvarsfullt och jätteroligt, sa Norges blivande statsminister Erna Solberg när hon mötte pressen utanför sitt hem i Oslo under förmiddagen

Efter flera timmars väntan för pressen kom så Höyres partiledare Erna Solberg ut från sitt hem i området Smestad i västra Oslo.

– Jag har haft det fint och fått sova länge. Men jag satt ju uppe lite för länge i går och följde valresultaten, sa Erna Solberg i en första kommentar.

På frågan hur det känns att bli Norges nästa statsminister svarade Solberg att det framför allt känns ansvarsfullt. Erna Solberg fick även frågan vad som kommer att hända de närmaste dagarna.

– Vi ska förhandla, men alla ska ha planering med sina partier. Jag tänker inte lägga ut mina förhandlingsstrategier i media, säger Solberg.

I går kväll blev det alltså klart att det som väntat blir regeringsskifte i Norge. De borgerliga partierna Höyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti och Venstre fick en klar valseger, med sammanlagt 96 mandat i stortinget, mot de rödgrönas 72 mandat. Men det är fortfarande oklart hur den nya regeringen kommer att se ut.

– Jag har hela tiden sagt vi ska ta ansvar för alla fyra partier, påminde Erna Solberg pressen när hon mötte dem utanför sitt hem.

Höyre vill alltså ha en så bred överkommelse som möjligt och Fremskrittspartiet, som fick drygt 16 procent av rösterna och blir Norges tredje största parti, har sagt att de inte nöjer sig med mindre än ett tydligt genomslag i ett regeringsprogram. Detta medan de mindre partierna Venstre och Kristelig Folkeparti har sagt att de vill pressa politiken mot mitten.

Hur sannolikt är det att alla fyra partier kommer med i en regering?

-- Det får vi först veta när vi satt oss ner för att förhandla, säger Solberg.

Senare i dag kommer Erna Solberg att hålla presskonferens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista