Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov med sin amerikanske motpart John Kerry. Foto: Scanpix

Ryssland arbetar för syrisk vapenöverlämning

0:31 min

Ryssland står i kontakt med Syrien när det gäller att ta fram en "konkret plan" för överlämnande av kemiska vapen, uppger utrikesminister Sergej Lavrov enligt AFP. 

Samtidigt säger Lavrovs franske kollega Laurent Fabius att Frankrike kommer att lägga fram en resolution i FN:s säkerhetsråd i dag som kräver att Syrien lämnar över sina kemiska vapen.

Enligt Fabius kommer resolutionen att hota med "extremt allvarliga" konsekvenser om den inte efterlevs. Han understryker att alla förslag ligger kvar på bordet när det gäller Syrien, skriver Reuters.

Det ryska initiativet kom efter att USA något förvånande öppnat för att det kan vara det enda sättet att undvika en attack. 

"Det finns ett sätt för Syrien att undvika en militär attack, det är att lämna över alla sina kemiska stridsmedel inom en vecka", sade USA:s utrikesminister John Kerry men tillade snabbt att han inte tror att Assadregimen kommer att lyssna på det örat.

Enligt Interfax säger dock utrikesminister Sergej Lavrov att förslaget inte riktigt är ryskt utan kommer från "kontakter med amerikanerna och Kerrys uttalande".

Syriens allierade Iran stödjer det ryska förslaget som går ut på att placera kemiska vapen under det internationella samfundets kontroll, uppger en taleskvinna för det iranska utrikesdepartementet enligt AFP och Reuters. 

Även Kina ställer sig bakom Rysslands plan på att avvärja en amerikansk attack genom att den syriska regimens kemiska vapen omhändertas.

– Vi välkomnar och stödjer den ryska sidans förslag, säger utrikesdepartementets talesman Hong Lei till reportrar i Peking enligt AFP.

Ekot/TT

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista