Syrienfrågan dominerar rysk utrikespolitik

1:52 min

Ännu en arabisk utrikesminister är i Moskva. I går var det den syriske och i dag den libyske. Samtidigt ökar stödet för den ryska planen att den syriska regimen ska ställa alla kemiska stridsmedel under internationell kontroll.

Men planen är inte rysk enligt utrikesminister Sergej Lavrov:

– Kontrollen av libyska kemiska stridsmedel är inte ett helt ryskt initiativ, säger utrikesminister Sergej Lavrov och måste sedan skrattande rätta sig. Det handlar förstås om syriska kemiska stridsvapen. Planen förhandlades fram i samarbete med USA, säger Lavrov.

Felsägningen är kanske förståelig, det pågår något av skytteldiplomati mellan ryska utrikesministeriet och arabiska länder. I går den syriske utrikesministern och i dag möte med den libyske. Mötet i går resulterade i det som nu allmänt kallas ett ryskt initiativ.

Libyens utrikesminister Mohamed Abdulaziz sa på presskonferensen i Moskva i dag att det ryska initiativet är positivt, men betonade också att Libyen klart lägger skulden för kemvapenattacken på den syriska regimen. Han betonade att Libyen skrivit under avtal om att inte ha någon form av biologiska eller kemiska vapen och att Syrien inte borde ha det heller.

Under dagen har flera stater slutit upp runt det ryska initiativet om att Syrien bör ställa sina kemiska stridsmedel under internationell kontroll.

Iran, Syriens främsta allierade i Mellanöstern och Kina ställer sig bakom det ryska förslaget. Moskva försöker intensivt undvika ett amerikanskt angrepp på Syrien och får stöd för sin kompromisslinje.

Men det är osäkert hur stort inflytande Moskva egentligen har över Assadregimen i Damaskus och om det från Syrien handlar om genuin vilja att ställa vapnen under internationell kontroll eller om det är ännu en avledningsmanöver för att dra ut på tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista