Uppåt för Stockholmsbörsen

Aktiekurserna på Stockholmsbörsen stiger i linje med Europa, bland annat med stöd av stark statistik från Kina. Vid lunchtid hade OMXS-index gått upp med 1,2 procent.

Industriproduktionen i Kina steg mer än väntat i augusti, ytterligare ett tecken på en stabilisering i landets ekonomi. En minskad oro för ett militärt ingripande i Syrien bidrog också till att lyfta börshumöret.

På Stockholmsbörsen var Astra Zeneca ensamt bland storbolagen om att ligga på minus. Klockan 12.30 hade aktien fallit 0,2 procent.

SCA, som i går lade bud på ett kinesiskt företag, steg mest, följt av Sandvik som fått höjd rekommendation av Morgan Stanley. Aktierna hade gått upp 3,3 respektive 2,8 procent.

SAS-aktien, som rusade inför det norska valet i går, steg 6,2 procent. Norska staten äger 14 procent i SAS och flygbolaget finns med på den tillträdande högerregeringens säljlista.

Elekta steg 4,3 procent. Bolaget har fått en stororder på strålknivar från Kina.

Dagens vinnaraktie är Sectra som redovisade ett kraftigt vinstlyft i sin kvartalsrapport. Aktien rusade 9,8 procent.

Kronan stärktes mot både dollarn och euron samtidigt som marknadsräntorna steg. Tvåårsräntan låg på 1,28 procent (1,26) och tioårsräntan på 2,73 procent (2,64). En dollar kostade 6:57 (6:60) och en euro 8:70 kronor (8:73). Siffrorna inom parentes avser slutkurser från föregående handelsdag.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista