Syriens utrikesminister Walid Muallem. I Damaskus i Syrien syntes rök när Barzeh-distriktet besköts i morse.

Syrien accepterar Rysslands förslag

Syriens utrikesminister säger att Syrien accepterar det ryska förslaget att låta världssamfundet kontrollera landets kemiska stridsmedel, uppger den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Enligt Syriens statliga tv sa premiärminister, Wael al-Halqi, att regeringen stödde förslaget för att ”skona syriska liv”.

Beslutet att acceptera det ryska förslaget kommer efter "mycket fruktbara" samtal med den ryske utrikesministern Lavrov, säger Syriens utrikesminister Walid Muallem enligt Interfax. Det skulle "ta bort grunden för USA:s aggression", säger Muallem.

Enligt Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov står Ryssland i kontakt med Syrien när det gäller att ta fram en "konkret plan" för överlämnandet.

Syriens allierade Iran stödjer det ryska förslaget som går ut på att placera kemiska vapen under det internationella samfundets kontroll, säger en taleskvinna för det iranska utrikesdepartementet enligt AFP och Reuters. Även Arabförbundet stödjer förslaget.

Det ryska initiativet kom efter att USA något förvånande öppnat för att det kan vara det enda sättet att undvika en attack. Putin och Obama diskuterade lösningen redan under G20-mötet, enligt en talesman för Putin.

Den brittiske premiärministern David Cameron säger att det nu är upp till Ryssland och Syrien att bevisa att initiativet att lämna över de kemiska vapnen är seriöst. Processen kring de kemiska vapnen får inte bli för långdragen, anser han.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista