Erna Solberg målar nu upp framtiden för norsk politik. Foto: Fredrik Johansson/Sveriges Radio.

Norges nya regering vill satsa på lärarna

5:26 min

Norges valsegrare, Höyres partiledare Erna Solberg, mötte i dag pressen i Oslo. Viktigast nu är enligt henne att skapa enighet kring riktningen för den politik som ska föras, sa hon. Enligt Solberg ska man bland annat satsa på att stärka lärarnas status i Norge.

De fyra borgerliga partierna ska nu samlas till möten med sina centralstyrelser och grupper på stortinget innan regeringsförhandlingarna kan börja. Först i oktober presenteras den nya regeringen.

I en intervju med Ekot berättar Erna Solberg att det viktigaste partierna nu måste enas kring är den ekonomiska politiken.

– Vi ska föra en politik som ska öka tillväxten i Norge, en tillväxt som inte bara ska ske inom olje- och gassektorn. Det betyder åtgärder som innebär konkurrenskraft för näringslivet, säger Erna Solberg.

– Det kan till exempel vara väginvesteringar. Träindustrin i Norge har mycket högre kostnader för transporter än den svenska träindustrin.

Hur kommer då norrmännen märka att ett regeringsskiftet inträffat? Enligt Erna Solberg handlar det om ganska vardagliga saker som kommer att förändras.

– Vi kommer att minska vårdköerna. Vi har ett klart och tydligt löfte om att köpa mer privat kapacitet.

Även när det gäller utbildning och lärarnas status – en fråga som även diskuterats i Sverige – kommer förändringar.

– Vi är eniga om en mycket större satsning på lärare och utbildning. Alla ser till Finland i dag. Vi vet att vi måste ha en systematisk satsning för att lyfta lärarnas anseende, så att lärare är ett av de yrke flest 15-åringar är beredda att satsa på.

Erna Solberg säger att Höyre hämtat mycket inspiration från de borgerliga partiernas samarbete i Sverige. Hon konstaterar också att hennes eget parti förändrats, i alla fall delvis.

Det som kanske är en förändring är att jag pratar mer om hälsopolitik och äldreomsorg – frågor som tidigare partiledare inte talat om. Då har det varit mycket ekonomi och skatt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista