Kenyas vice president William Ruto står inför rätta i Haag. Arkivfoto: Bas Czerwinski/Scanpix.

Kenyas vice president inför rätta i Haag

I dag började rättegången i Haag mot Kenyas vice president William Ruto. Det är första gången som en sittande regeringsföreträdare åtalas i vid den internationella brottmålsdomstolen.

Chefsåklagare Fatou Bensouda, från Gambia, förklarade vid inledningen i dag att det här inte ska ses som en rättegång mot Kenya, enskilda etniska grupper eller politiska partier, utan en rättegång med syfte att skipa rättvisa.

Det här är utan tvekan den helt dominerande nyheten i kenyansk media; att vicepresident William Ruto nu står inför rätta i Haag.

Här har det väckt starka känslor och en kanske nödvändig debatt. För trots att Kenyas parlament i förra veckan röstade för ett lagförslag om utträde ur brottmålsdomstolen ICC så menar många att eftersom ingen ställts till ansvar i Kenya för det våld som skakade landet efter valet 2007, så kanske det är lika bra att sanningen kommer fram i Haag.

Andra menar att ICC bara inriktat sig på afrikanska misstänkta förbrytare och att det här är en inskränkning mot Kenya som självständig nation.

William Ruto tillsammans radiopersonligheten Joshua Arap Sang står nu åtalade, misstänkta för att ha planerat och organiserat våldshandlingar mellan de etniska grupperna kalenjin och kikuyos, i framför allt i Rift Valley. Det handlar om mord, fördrivning och förföljelse.

Totalt dödades drygt tusen människor och över 600 000 drevs på flykt, varav många fortfarande lever under ytterst svåra omständigheter.

Även landets president, Uhuru Kenyatta, står åtalad av ICC, även han för att ha planlagt och organiserat våldshandlingar. Han och Ruto var på motsatta sidor under valvåldet 2007-2008, men enades i en allians inför årets val. Kenyatta kommer att inställa sig i Haag i november.

Rättegången mot vicepresident William Ruto beräknas nu pågå i fyra veckor, och för många kenyaner kommer det bli en plågsam process att påminnas och mer i detalj få reda på vad som faktiskt hände de där månaderna för fem år sen som hotade att slita sönder landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista