En av försvarets räddningshelikoptrar.

"Räddningshelikoptrarna måste bli kvar"

Det måste finnas sjöräddningshelikoptrar i Stockholms skärgård och vid västkusten även sedan försvaret har sparat och flyttat sina helikoptrar, anser Sjöfartsverket. Helikoptrarna behövs för att klara räddnings- och ambulansverksamheten.

– Man tar ju bort helikopterverksamheten på Berga och på Säve. Båda två ligger i känsliga områden med stort behov av helikopterkapacitet, säger Ulf Hallström, chef för sjöräddnings- och beredskapsenheten på Sjöfartsverket. 

En av de mer uppmärksammade följderna av höstens försvarsbeslut är att försvarets helikopterverksamhet i Berga utanför Stockholm och i Säve utanför Göteborg ska flyttas till flygflottiljerna i Såtenäs vid Lidköping respektive till Ronneby.

Rent civila uppdrag
Från militär synpunkt är det inte så konstigt. Försvaret har sådana helikoptrar för att kunna plocka upp piloter som blivit tvungna att hoppa ur flygplanet med fallskärm när de flugit över havet.

Men det är sällan som helikoptrarna fiskar upp några militärpiloter. I stället flyger de en mängd sjöräddnigs- och ambulansuppdrag, alltså rent civila uppdrag.

Problemet blir nu när försvaret måste spara att även den civila nytta som försvarets helikoptrar gjorde försvinner.

Tveksamt om besparing
Och nu slår alltså Sjöfartsverket fast att samhället behöver räddningshelikoptrar i skärgårdarna utanför Stockholm och Göteborg. På måndag lämnar verket utredningen till regeringen.

Där försvarets helikoptrar försvinner, där måste man nu skaffa fram någon annan som kan genomföra räddningsuppdrag med helikopter.

Jan Ljungholm som är chef för den militära helikopterverksamheten på Säve undrar vad det blir för besparing i slutändan.

– Det ska ju bli kostnadseffektivt det här och det anser jag att det inte blir. Man ska utnyttja försvarets resurser. Skattebetalarna har ju redan betalat kostnaden en gång och man ska inte behöva betala kostnaden en gång till.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".