President Xi Jinping har gjort korruptionsbekämpning till sin paradfråga.

Kineser tveksamma till korruptionskampanj

1:51 min

En landsomfattande antikorruptionskampanj, som startade i juni, har lett till att kinesiska tjänstemän bestraffats om de till exempel använt tjänstebilen privat eller betalat semestern med statliga pengar. Men trots alla avslöjanden ifrågasätts kampanjen, många i Kina undrar om regeringen verkligen menar allvar med korruptionsbekämpningen.

– Vi ska nog vara glada om kampanjen lyckas minska korruptionen med bara tio procent. Jag kan inte säga att den kommer att vara helt förgäves, men den kommer inte att hjälpa mycket, säger 44-årige Long, som arbetar som säkerhetsvakt.

Den utbredda korruptionen i samhället är numera den främsta källan till missnöje i Kina.  President Xi Jinping har därför gjort just korruptionsbekämpning till sin paradfråga, och han initierade för några månader sedan kampanjen som nu pågår.

Men tveksamheten över hur framgångsrik den här kampanjen varit breder nu ut sig i Kina.

I ett försök att övertyga medborgarna publicerade Kommunistpartiet nyligen en lista på alla de 2290 partitjänstemän som åkt fast för korruption sedan kampanjen började. Listan inkluderade till exempel en partitjänsteman som bestraffats för att han betalt en semesterresa för tio kollegor med skattepengar. Flera andra har åkt fast för att de använt sina tjänstebilar privat.

2290 fall kan verka mycket, men den siffran ska ställas i relation till att kommunistpartiet har runt 85 miljoner medlemmar. De flesta av fallen har dessutom rört sig om förhållandevis små överträdelser begångna av partitjänstemän på relativt låg nivå.

Även om kampanjen i stort tagits emot positivt misstänker nu fler och fler i Kina att allt prat från ledarnas sida om att bekämpa korruptionen kanske bara är just det - prat, alltså.

Säkerhetsvakten Long är uppgiven.

– Kina är ett av världens mest korrupta länder, till och med regeringen erkänner det, säger han.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista