Senator John McCain är skeptisk, men kan ge förslaget en chans. Foto: Ralph Freso/Scanpix.

USA-kongress delad inför Syrienangrepp

1:24 min

Reaktionerna i USA är försiktigt positiva, men skeptiska, till det ryska förslaget om att avväpna Syrien dess kemiska vapen i utbyte mot att USA avbryter en planerad militär attack.

Ett par av de kongressledamöter som agerat mest kraftfullt för ett angrepp på Syrien och ökat stöd till de så kallade rebellerna, de republikanska senatorerna John McCain och Lindsey Graham, sa att de är beredda att ge det ryska förslaget en chans, men att de inte litar på att det är seriöst menat.

Det borde prövas i FN:s säkerhetsråd, för att avgöra om Ryssland menar allvar, tycker de.

På den andra sidan, bland dem som inte vill att USA ska attackera, finns kongressledamöter som ser en möjlig öppning till en diplomatisk lösning av konflikten i Syrien, även om de också tvivlar på om Ryssland och Syrien är att lita på.

Olika anonyma företrädare för Obamaadministrationen ser utspelet som ett sätt att förhala ett beslut om militärt angrepp i kongressen, men säger samtidigt att just hotet om ett militärt angrepp tvingar Assads allierade närmare förhandlingsbordet.

I den intensiva debatt som pågår i USA, får presidenten hård kritik på debattsidorna för en oklar linje om Syrien.

Han klandras för oförmåga att göra det begripligt varför USA ska attackera Syrien, när han samtidigt säger att de inte utgör något direkt omedelbart hot mot USA, eller hur det går ihop att hävda att det räcker med en begränsad attack av Syrien om det är sant, som presidenten säger, att USA:s nationella säkerhet står på spel.

I kväll ska presidenten hålla tal till nationen för att försöka vinna stöd i en tvivlande opinion.

Inger Arenander, Washington

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista