Foto: Jessica Gow/Scanpix

35 assistansbedragare åtalade

2:44 min

I Södertälje åtalades i dag 35 personer för omfattande bedrägerier med assistansbidrag. Enligt åklagaren har Försäkringskassan lurats på nästan 30 miljoner kronor och kammaråklagare Karin Sigstedt anser att verksamheten varit samhällshotande.

I dag kom ytterligare ett stort åtal i den satsning som pågår mot organiserad brottslighet i Södertälje.

Den här gången handlar det om misstänkta bedrägerier med assistansbidrag. Totalt åtalas 35 personer misstänkta för att ha lurat Försäkringskassan på närmare 30 miljoner kronor.

Karin Sigstedt, kammaråklagare på Internationella åklagarkammaren i Stockholm, säger att det handlar om en samhällshotande verksamhet.

– Brottsligheten ser jag som allvarlig, på grund av att det rör sig om mycket pengar, det är personer som har utnyttjats på grund av sitt funktionshinder, dessutom är det samhällshotande när man går mot försäkringskassesystemet som är uppbyggt för välfärden, säger Karin Sigstedt.

Bidragsbedrägerier leder till att systemet dräneras på pengar, men också till att det kan bli svårare för andra att få sina bidrag - därmed är sådan brottslighet samhällshotande, enligt Karin Sigstedt.

I dag lämnade hon in åtalet mot totalt 35 personer, misstänkta för bland annat grovt bedrägeri, grovt bidragsbrott och i flera fall penninghäleri.

De två huvudmisstänkta har enligt åtalet tillsammans drivit ett bolag där de kvitterat ut stora summor i assistansbidrag från Försäkringskassan för assistans som aldrig utförts. Falska anställningar har sedan lett till att ytterligare bidrag, som föräldra- och sjukpenning betalats ut.

Och enligt polis och åklagare finns det band till den organiserade brottsligheten och vissa av de åtalade har band till det så kallade Södertäljenätverket.

Johan Thornberg är biträdande chef hos polisens aktionsgrupp Stockholm.

– Organiserade brottsligheten, de går dit där pengarna finns. Och inom assistansverksamheten finns det pengar - då finns de där.

Polisen har hela tiden talat om att det finns flera nivåer av organiserad brottslighet i Södertälje. Underst finns en nivå med våldsbrottslingar, sedan kommer experter och så kallade möjliggörare, med mer etablerade band till samhället.

Bland de som nu åtalas finns personer som arbetat inom kommun och Försäkringskassa, något som möjliggjort brottsligheten, säger Karin Sigstedt.

– Även om man inte numera är anställd där, så har man ett förtroendekapital som man då utnyttjar, och det blir ju allvarligt i och med att det gör att man kan hålla på med brottsligheten så länge som man har gjort.

Samtliga misstänkta nekar till brott men vissa av de åtalade har medgett att de inte utfört jobbet som assistenter, enligt Karin Sigstedt.

I målet finns exempel på sex vårdtagare som inte fått den vård de haft rätt till. Det har till exempel handlat om att de lämnats ensamma, inte fått komma ut och inte fått rätt medicin.

Svante Borg är försäkringsdirektör på Försäkringskassan.

– De företeelser som vi har sett i Södertälje, de har vi tyvärr sett på andra håll också, och det handlar om att man satsar kriminell verksamhet för att ta pengar från de som är mest utsatta, säger Svante Borg.

Rättegången börjar den 17 september.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista