Kritik mot franchiseapotek

1:45 min

Det statligt ägda Apoteket AB ger felaktig information till de som startar egna butiker på licens, så kallade franchisetagare. Det menar organisationen Sveriges franchisetagare som är mycket kritiska till Apotekets agerande, som de menar är huvudorsaken till att många franchiseapotek har ekonomiska problem.

Men Apoteket menar att kalkylerna är korrekta och att de dåliga resultaten beror på ökad konkurrens efter att apoteksmarknaden avreglerades.

– Huvudanledningen är att Apoteket AB har gett felaktig ekonomisk information när man gått in i franchiserelationen, och det gör att man inte kan bedöma affärsrisken på ett korrekt sätt. Det är inte bara oetiskt utan ett direkt brott mot den franchiselagstiftning vi har i Sverige, säger Robert Dimmlich som är vd på Sveriges franchisetagare.

Det var 2010 som det statligt ägda Apoteket startade en försöksverksamhet där 50 Apotek skulle drivas av franchisetagare. Tanken var, enligt Apoteteket, att franchisetagarna skulle hjälpa till och utveckla hela bolagets effektivitet och på så sätt göra verksamheten mer konkurrenskraftig.

Men många av franchiseapoteken har gått back. Av de 20 apotek som i dag drivs i form av franchising gick 8, eller 40 procent, med förlust förra året, enligt Sveriges franchisetagare.

Men Eva Fernvall, kommunikationsdirektör på apoteket håller inte med om att Apoteket gjort något fel, utan säger att det beror på den allt större konkurrensen.

– Tvärtom skulle jag säga. Vi har verkligen gått igenom kalkylerna innan, och vi har också påtalat att det här var en ny marknad och det är svårt att förutsäga allt som skulle hända. Det har verkligen inte varit så att vi försökt dölja något, utan tvärtom gått igenom kalkylerna ordentligt, säger Eva Fernvall, kommunikationsdirektör på Apoteket.

Hur stort ansvar har Apoteket för franchisetagarnas sämre resultat?

– Jag kan inte säga att vi har större ansvar än de själva utan vi har delat ansvar, säger Eva Fernvall.

– En franchisetagare har samma juridiska ansvar som vilken annan företagare som helst. Skillnaden är att franchisegivaren sitter på den affärskritiska information. Ska man gå in i en franchiserelation måste man innan avtalet tecknas kunna göra en bedömning av affärsrisken, och den informationen har Apoteket inte kunnat lämna, säger Robert Dimmlich.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista