Tuffare tag mot bolånekunder – amortera mera

1:37 min

I dag har Finansutskottet i Riksdagen haft en utfrågning om framtida finansiella kriser och enligt vad som kom fram i dag så kommer det att bli skärpta krav på lånesugna hushåll i framtiden.

Hela finansutskottet och finansmarknadsministern och cheferna för dem myndigheter som ska ha extra koll på finansmarknadens funktionssätt. Alla var där och budskapet i dag var entydigt: hushållens skuldsättning kan inte tillåtas att öka så värst mycket mer och kanske äventyra den finansiella stabiliteten i framtiden.

Rollfördelningen är också klar nu, och det blir Finansinspektionen som har fått det övergripande övervakningsansvaret, och generaldirektör Martin Andersson är beredd att ta till vad som krävs.

– Om vi ser att utvecklingen drar iväg så har vi sagt tidigare att vi är beredda att vidta åtgärder. Vad vi säger nu är att dessa åtgärder snarare handlar om amorteringar än att ändra i bolånetaket.

Räcker inte det ni har gjort hittills?

– Vi får se. Än så länge har det haft stor effekt, nu får vi noga följa utveckligen. Den sista månaden har vi sett att det har tickat upp litegrand, men vi kan inte dra några slutsatser om det än men det gäller att vara vaksam och se vad som händer så att inte hushållens skulder drar i väg som de gjorde för några år sedan.

FI-chefen Martin Andersson överväger att införa ett amorteringskrav på bolån för att stärka amorteringskulturen bland svenska bolånetagare.

– Vi tittar på den här frågan, säger han till Ekot. Det är inget löfte att vi kommer att införa det här, det är snarare att vi flaggar för den beredskap vi har, tillägger han.

Amorteringskravet som nu övervägs skulle komma ovanpå ett bolånetak och höjda riskvikter för bolån i bankerna, som i ett slag har trefaldigat kapitalkraven på bankernas bolån. Enligt Martin Andersson är det inte är aktuellt att sänka bolånetaket ytterligare.

Tanken är att minska på riskerna i den svenska bolånesektorn, som präglas av hög skuldsättning bland hushåll, och banker som är stora i förhållande till Sveriges BNP.

Riksbankschefen Stefan Ingves har sedan tidigare uttalat sitt stöd till fler åtgärder som kan sänka ökningstakten i utlåningen. Och även finansmarknadsminister Peter Norman ger sitt fulla stöd till att skärpa kraven på bolånekunderna.

– Alla vi fyra i panelen i dag är överens om att Sverige har en hushållsskuldsättning som vi gärna ser blir lägre än vad den är i dag, säger Peter Norman, finansmarknadsminister (M), till Ekot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista