1 av 2
Göteborgskan Marcela Mezas mamma försvann under diktaturen i Chile. Var är dem? I manifestationer till minne för offren syns hennes namn och bild. Foto: Ivan Garcia/Sveriges Radio. Privat.
2 av 2
Marcela Mezas ettårsdag tillsammans med hennes mamma. Foto: Privat.

40 år sedan kuppen i Chile - hon kan inte förlåta

2:01 min

Det har i dag gått 40 år sedan militärkuppen mot den folkvalde socialisten Salvador Allende i Chile. Under general Augusto Pinochets styre dödades och torterades flera tusen personer. Nu ber flera högt uppsatta politiker om ursäkt för att de teg och inte gjorde något för att stoppa militärens brott. För göteborgskan Marcela Meza, vars mamma försvann under diktaturen, är ursäkten bara valfläsk.

– Offren behöver inte förlåtelse, de behöver upprättelse. Det är att spotta oss i ansiktet, säger chilenskan Marcela Meza från Göteborg.

Marcela Meza var åtta år när hon såg polisagenterna hämta hennes mamma Gloria Lagos Nilsson från bostaden i Santiago.

– De kom in civilklädda och frågade efter henne. Vi sa att hon inte var hemma och de sa att ”det är hon visst”. Den ena kidnapparen tog fram sin pistol. Vi barn blev mycket rädda och började gråta. Sista minnet från den natten att jag såg henne försvinna i en bil medan vi skrek. Sedan är det svart.

Den där kvällen den 26 augusti 1974 blev halvsvenskan Gloria Lagos Nilsson en av över tusen personer som försvann i Pinochets hemliga fängelser. Och en av nio som var gravid när hon greps.

Marcela, som till slut flyttade till Sverige, vet än i dag varken vad de gjorde med mamman eller om mamman födde hennes syskon.

– Folk som överlevde har sett henne på olika ställen. Jag vet att min mor torterades mycket. Hon var gravid och blödde en hel del. Om man tänker på den tortyr som hon blev utsatt för, då är det nästan omöjligt att barnet kan ha fötts, säger Marcela Meza.

23 år har gått sedan chilenarna återerövrade demokratin. Av flera tusen av Pinochets agenter, har bara 79 suttit i fängelse för brott som tortyr och bortrövande.

I dag finns drygt 1400 pågående rättsliga processer, som står stilla för att de anklagade vägrar svara på frågor. Marcela Meza har drivit sin i 39 år.

– Det som gör mest ont är att 40 år senare så lever vi fortfarande med samma frågor och samma ovisshet. Vi behöver sanningen för att kunna leva vidare, säger Marcela Meza.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista