Klubbar slipper polisnota för bevakning

1:57 min

Vid årsskiftet avskaffas systemet att arrangörerna ska betala polisens kostnader för bevakning av sport - och kulturevenemang. Istället skjuter regeringen till 20 miljoner kronor extra till polisen i höstbudgeten.

– Skälet till förändringen är att det är svåra gränsdragningsproblem mellan olika typer av arrangörer. Nu har vi utrett detta grundligt, diskussionen har varit omfattande och det har kommit in många synpunkter, inte bara från fotbollsklubbarna. Och när vi väger samman det, så tycker vi att nackdelarna är större än  fördelarna med ersättningskraven Och därför avskaffar vi dem, säger justitieminister Beatrice Ask.

Kommer ni att ställa några motkrav  på att arrangörer ska hålla nere kostnaderna för bevakning?

– Nej inga nya krav, utan det är fortsättningsvis också på det sättet att man har ett ansvar som arrangör för säkerheten och tryggheten i arrangemanget, och det ligger kvar. Och sedan hoppas jag att riksidrottsförbundet har rätt i att det här gör att klimatet för samarbete inte minst mellan fotbollsklubbar och polisen blir ännu bättre, för det finns många frågor att arbeta vidare med. Det kommer vi att göra, säger Beatrice Ask.

Polisen har tagit betalt för personalkrävande insatser kring vissa matcher och även konserter och festivaler.

Men reglerna har drabbat olika arrangörer olika -  klubbar som är idrottsaktiebolag har tvingats betala för polisbevakning vid sina matcher medan ideella föreningar har sluppit.

Regeringen har kritiserats för olikheterna, och konkurrensverket har sagt attt de klubbar som måste betala diskrimineras.

Intresseorganisationen Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist är nöjd med Beatrice Asks besked:

– Det är mycket glädjande, jag tycker det är skönt att känna att man tar ansvar för att hitta lösningar på det här problemet, säger han och fortsätter.

– Det har ju blivit snarare en låsning för oss, den här tekniska diskussionen om poliskostnader ute i samhället som vi har fått fakturor för. Nu tror jag att med det här sättet att agera från politikerna så får vi en öppning att börja jobba ihop med polis och sociala myndigheter för att ta det här ytterligare ett steg.

Johan Pehrson, folkpartistisk riksdagsman från Örebro, som länge varit med och drivit motståndet mot att klubbar i aktiebolagsform ska särbehandlas är också nöjd.

– Det är både en nödvändig och alldeles utmärkt lösning, nu kommer alla klubbar i landet att behandlas lika men samtidigt innebär det inte att de friskrivs från att ta hand om säkerheten inne på arenorna, säger han till Ekot.

Enligt Johan Pehrson har det varit kostsamt för klubbarna i landet, inte minst i Stockholm, att tvingas betala för poslibevakningen utanför fotbollsarenorna.

– Ja, man har ju redan stora kostnader för matchvärdar och ordningsvakter inne på arenorna, kostnader som man även i fortsättningen kommer att ha, säger Johan Pehrson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista