Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov med sin amerikanske motpart John Kerry. Foto: Scanpix

Kerry och Lavrov ska träffas och diskutera Syrien

Obama föredrar diplomatisk lösning
1:19 min

Rysslands förslag om att avväpna Syrien dess kemiska vapen i utbyte mot att USA ställer in sin planerade militära attack, har utlöst en kedja av uttalanden och aktivitet. Den syriska regimen har sagt att den ska visa var vapnen finns och sluta producera dem.

President Obama, som ska hålla tal till nationen klockan 03.00 på onsdagen, har välkomnat alla försök till en diplomatisk lösning. Han har sagt att det ryska förslaget om att avväpna Syrien kan vara ett genombrott, men vill syna om det ligger allvar bakom.

Frankrike föreslår, med amerikanskt och brittiskt stöd, en resolution i FN:s säkerhetsråd som skulle sanktionera ett militärt ingripande om Syrien inte håller sina nya utfästelser att visa fram och förstöra de kemiska vapnen.

I FN-processen har Ryssland redan markerat mot det franska förslaget.

I den amerikanska debatten finns stor skepsis mot Rysslands-Syriens trovärdighet och de faktiska möjligheterna att kontrollera vapenarsenalen, inte minst för att det pågår krig i Syrien.

Obama uppvaktar kongressen för att få stöd för att hålla trycket uppe med hot om en militär attack, för att om möjligt nå en diplomatisk lösning.

Hans utrikesminister John Kerry, som i dag ville presentera avväpningsförslaget som en utmaning från USA till Ryssland, i stället för tvärtom, sa i representanthuset att USA väntar på det ryska svaret, men att de inte har mycket tid på sig.

Sent under tisdagskvällen kom uppgifter från nyhetsbyråer om att John Kerry ska möta Rysslands utrikesminister på torsdag för att diskutera Syrien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".