Platsen där två unga män dödades. Foto: Adam Ihse/Scanpix.

Barnens säkerhet oroar i Biskopsgården

1:52 min

De boende i Biskopsgården på Hisingen i Göteborg samlar sig efter de gängrelaterade mord som drabbat stadsdelen. I går hölls ett krismöte på Sjumilaskolan inte långt från platsen där två män sköts till döds förra veckan.

Omkring 150 föräldrar och barn samlas i aulan. Alla är de oroliga - bara ett stenkast från Sjumilaskolan här i Biskopsgården mördades en 17-åring och en 28-åring natten till torsdagen.

Ett vittne Ekot som pratar med berättar hur två omaskerade gärningsmän då avlossade automateld mot en klunga ungdomar och sprang från platsen. Hur ska skolan kunna garantera barnens säkerhet och hantera de frågor som barnen har, det undrar föräldern Mehmet Delen.

– När vi pratar om den saken så säger de pappa, vad kommer att hända, kommer det att hända igen? Sådana frågor - man hittar inte svar. Vad ska jag svara. Det händer mellan några gäng, det har ingenting med er att göra. Men eftersom det är nära skolan är de rädda.

En pappa från föräldraföreningen tar mikrofonen och säger: Ni ska se till att barnen är hemma tidigt om kvällarna, det är det viktigaste.

En mamma vill se fler rastvakter på skolan.

Mashaer Ahmed har lärt sina barn hur de ska göra om det händer något:

– Jag uppmanar dem att de ska springa och om det händer någonting att de inte ska vara i närheten.

Rektorn Anna Hjärne går runt i aulan och hälsar på föräldrarna. Hon talar om vikten av sammanhållning och solidaritet i området:

– Skolan är väldigt viktig i alla krissituationer. Det kanske är den tryggaste platsen ungdomarna har just nu.

Trots att de boende nu försöker hämta sig efter det som hänt, så tänker Mona Said-Ali som bott i Biskopsgården nästan hela sitt liv i dag på ett annat sätt kring vardagliga saker.

– Nu vågar jag nästan knappt gå till affären. Man vet aldrig när och var de ska kunna komma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista