Chiles expresident Michelle Bachelet, som nu vill bli landes president igen, satt i fängelse under diktaturtiden. Foto: Martin Bernetti/Scanpix.

Militärdiktaturen stor valfråga i Chile

Såren efter dikaturen fortfarande påtagliga
2:12 min

40 år sedan militärkuppen i Chile står diktaturen åter i centrum. Militärdiktaturen har blivit en fråga inför höstens presidentval.

Militärkuppen ledde till att generalen Augusto Pinochet satt som landets diktator i 17 år, och inför presidentvalet har militärdiktaturen blivit en valfråga där två kandidater har olika upplevelser.

Presidentkandidaten Michelle Bachelet rördes till tårar under ceremonin igår på det forna tortyrcentret Villa Grimaldi utanför Santiago. Ett fängelse som i dag är museum - och där Bachelet själv satt tillsammans med sin mamma 1975.

Chiles expresident som nu ställer upp igen i valet i november har aldrig velat prata så mycket om vad som egentligen hände innanför fängelsets portar, men byggnaden har blivit en symbol för Pinochets hårdföra styre. 3 000 människor tros ha mördats av juntan, en stor del av dem saknas fortfarande.

40 år efter militärkuppen står diktaturen återigen i centrum för debatten i Chile - och för den pågående valkampanjen. Michelle Bachelets pappa var general i flygvapnet, han motsatte sig kuppen och torterades till döds av militärjuntan.

Bachelets motståndare i presidentvalet i november är Evelyn Matthei, också hennes pappa var flygvapengeneral - men han stödde kuppen och var nära förtrogen med Pinochet. Hon har de senaste dagarna fått svara på frågor om sin syn på diktaturen, och har gång på gång upprepat att våld aldrig bör användas som medel för att nå makten.

I Chile poängterar många i dag att såren efter militärdiktaturen fortfarande är smutsiga. Till och med landets högsta domstol gick häromdagen ut och bad om ursäkt för sin regimvänliga hållning under Pinochet-åren. Men det räcker inte för många chilenare - offren och deras anhöriga kräver rättvisa och utredningar snarare än ursäkter.

Och det faktum att det i dag väntas bli stora demonstrationer runtom i Chile visar klart att militärkuppen inte tillhör det förgångna trots att det nu gått 40 år sedan Augusto Pinochet intog presidentpalatset La Moneda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".