Obama talade enbart om Syrienfrågan. Foto: Evan Vucci/Scanpix

Obama vill prova diplomati i Syrien

2:05 min

USA:s president Barack Obama har bett kongressen vänta med beslut om ett militärt angrepp mot Syrien, för att pröva först om det är möjligt med en diplomatisk lösning. Det sa han i ett tal till nationen i natt, svensk tid, där han samtidigt gjorde klart att militären är beredd för attack.

- Ett initiativ från Ryssland har potentialen att få bort Syriens kemiska vapen, utan våld, sa presidenten.

En omröstning i kongressen om presidentens beslut att angripa Syrien skjuts alltså upp, oklart hur länge.

USA försöker istället åstadkomma en ny resolution i FN:s säkerhetsråd sedan Syrien lovat att inte använda kemiska vapen och förstöra dem de har, en väg som USA hittills bedömt som utsiktslös, men där de nu ser möjligheten att pröva Rysslands beslutsamhet att få Syrien att hålla löftena.

– Det är för tidigt att säga om det går att få en uppgörelse, sa presidenten, och krävde bindande löften från Assadregimen.

– Trycket ska hållas uppe mot Assad, sa president Obama, och la till att militären fortsatt är beredd för attack om diplomatin misslyckas.

President Obamas tal är ett försök att övertyga en skeptisk opinion, där majoriteten är mot en attack. Obama har också svårt att få med sig kongressen, där han hotas av ett nederlag.

Presidenten upprepade i talet de skäl han anfört många gånger för sitt beslut att Assadregimen ska straffas för att, enligt USA, ha gasat ihjäl över tusen människor. Han gjorde det i form av svar på en lång lista av frågor han fått, alla kritiskt ifrågasättande.

– Flera har skrivit till mig att vi inte ska vara världspolis, jag håller med, jag känner mycket starkt för fredliga lösningar.

Han avslutade högstämt.

– Våra ideal och principer, liksom vår nationella säkerhet står på spel i Syrien, sa Obama, liksom vårt ledarskap av en värld där vi försöker se till att de värsta vapnen aldrig ska användas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista