Flodvågskommission vill höra ministrar

Den kommission som granskar hur svenska myndigheter och regeringskansliet agerade efter flodvågskatastrofen vid Indiska Oceanen vill ha mer information och uppgifter från statsrådsberedningen.

Regeringen måste enligt kommissionen ge en bättre redovisning av hur man hanterade katastrofen.

Ordföranden i kommissionen Johan Hirschfeldt har nu begärt att få intervjua både tjänstemän och politiskt tillsatta i regeringskansliet. Intervjuerna ska ske i nästa vecka.

Statsminister Perssons kansli, statsrådsberedningen, lämnade i måndags ett överraskande magert material på endast två A4-sidor om hur man agerade efter annandagens katastrof i Sydostasien. Om statsministerns roll står endast att han ingick i den statsrådsgrupp som bildades 28 december. Inga minnesanteckningar från de mötena finns.

Utrikesminister Laila Freivalds ser inga problem med att kommissionen intervjuar ministrar.

– För att kommissionen ska kunna fylla en funktion när det gäller att ta lärdom och komma med förslag är det viktigt att de tittar på alla aspekter, även på ministernivå. Annars kan de inte ge oss det underlag vi behöver för framtiden, säger hon till TT.

– Kommissionen har ett mandat som ger den frihet att göra vad den vill. Det finns ingen som helst vilja eller avsikt att dölja det vi gjort, säger statsminister Göran Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".