Agneta Ramberg. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Analys: Obamas besked går tvärtemot Ryssland

2:29 min

Obama sa i natt att han är beredd att pröva den diplomatiska vägen, men den kan bara fungera om hotet och beredskapen för ett militärt angrepp hänger kvar på den syriska regimen. Här finns en direkt motsättning mot Ryssland, skriver Ekots utrikeskommentator Agneta Ramberg.

Rysslands president Putin sa precis tvärtom i går: att det hela bara kan fungera om USA och dess allierade tar bort hotet om militärt angrepp och helt utesluter det.

Det kommer att bli många och långa förhandlingar och manglingar. Det handlar om för USA att så att säga syna de ryska korten i FN:s säkerhetsråd och se hur mycket allvar som ligger bakom.

Frankrike har redan, i samråd med USA och Storbritannien, lagt fram ett förslag till en resolutionstext. Det är ett ultimatum till den syriska regimen, där man avkräver Syrien en fullständig deklaration om hela sitt kemvapeninnehav och sitt program – inom 15 dagar.

Man hänvisar också till FN-stadgans kapitel sju, det är den som ger säkerhetsrådet rätt till tvingande åtgärder om en part inte uppfyller kraven som ställs på den. Från sanktioner till militärt ingripande.

Just hänvisningen till kapitel sju är något som Ryssland sägs vara helt emot.

Detta, bland annat, kommer att vara nyckelfrågor när USA:s utrikesminister John Kerry och hans ryske kollega Lavrov träffas i Geneve i morgon.

Misstanken från många håll i väst är att det här är en fint, ett sätt att köpa tid och avvärja en attack mot Syrien.

Men tanken på en sådan här diplomatisk lösning har väckt väldigt stöd över hela världen. Obama behöver nog visa att man försöker gå den vägen.

Sedan beror det på hur korten ser ut när man synat dem i säkerhetsrådet.

Om man verkligen försöker, och det misslyckas, har Obama starkare argument på handen om han igen vänder sig till den amerikanska opinionen och kongressen med en begäran om stöd för en militär aktion. Då kan han säga att han verkligen försökt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista