Miljonbonusarna i Skandia kan fortfarande leda till stämning

Trots uppgörelsen med Skandias styrelse riskerar förre styrelseordförande Lars Ramqvist fortfarande att bli stämd på miljonbelopp för bonusrullningen i bolaget. De stora svenska aktieägarna har ännu inte bestämt sig. En stämning kan handla om 25 miljoner kronor.

25 eller 2,2 miljoner. Det handlade förhandlingarna mellan Skandias styrelse och förre ordföranden Lars Ramqvist om i december när samtalen om ansvaret för Skandias direktörsbonusar började.

Skandias styrelse hade då rekommenderats av sin advokat Peter Danowsky att stämma Ramqvist på 25 miljoner kronor. Att vinna en process mot Ramqvist för allmänt dåligt styrelsearbete bedöms som goda av Danowsky enligt uppgifter i tidningen Affärsvärlden.

Ramqvist ville betala med aktier
Men Skandiastyrelsen valde en annan väg och gjorde upp i godo med Lars Ramqvist den 31 januari. Han ska betala tillbaka styrelsearvoden för två år ,sammanlagt 2,2 miljoner.

Enligt Affärsvärlden försökte Ramqvist att slippa undan en direktåterbetalning. Via sin advokat föreslog han istället att betalningen skulle ske i form av Skandiaaktier han köpt för just styrelsearvodet, aktier som är värda betydligt mindre i dag.

Storägarna har inte bestämt sig
Aktiespararna har redan bestämt sig för att underkänna styrelsens förlikning med Lars Ramqvist på stämman i april. Andra stora aktieägare bland andra Cevian Capital ska säga ja, medan det fortfarande är mycket oklart hur de stora institutionella aktieägarna som till exempel AP-fonderna kommer att rösta.

De väntar fortfarande på klara besked från styrelsen om hur man resonerade om en en eventuell stämning. Tidigast om ett par veckor kan en sådan information lämnas till aktieägarna säger Skandias vice ordförander Björn Björnsson till Ekot.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".