Säkerhetsstyrkor griper en parlamentsledamot i Katmandu.

Amnesty: Nepal har blivit en polisstat

I kungadömet Nepal är situationen katastrofal för de mänskliga rättigheterna enligt Amnesty International. Sedan Nepals kung utlyste undantagstillstånd för tre veckor sedan har hundratals människor gripits eller försvunnit.

– Övergreppen blir värre för varje dag, säger Raju Sarkar, Amnestys ordförande i Nepal.

Han verkar nervös i sitt utkylda kontor och säger att regimen har honom under övervakning.

Kunde inte stoppa gerillauppror
Oppositionen säger att Nepal har blivit en polisstat efter att kung Gyanendra sparkat regeringen och utlyst undantagstillstånd.

Kungen och hans anhängare förnekar anklagelserna om övergrepp. De säger att de var tvungna att gripa makten eftersom de styrande politikerna var korrupta och inte har kunnat stoppa den maoistiska gerillans uppror från att sprida sig.

Ökning av tortyr och mord
Amnesty International skriver i sin nya rapport om en dramatisk ökning av allvarliga övergrepp den senaste tiden. Om tortyr och olagliga avrättningar, om personer som grips för att aldrig mer höras ifrån igen.

Huvudstaden Katmandu är nu omringad av den maoistiska gerillan som försöker genomdriva en blockad. Gerillans mål är att störta monarkin i Nepal och införa en kommunistisk regim.

”Gerillan också skyldig”
Amnesty säger att gerillan, som nu kontrollerar stora delar av Nepal, också är skyldig till grova övergrepp som tortyr och mord.

Raju Sarkar gick med i nepalesiska Amnesty för 15 år sedan och säger att situationen aldrig har varit så dålig som nu.

Nils Horner, Katmandu
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".