EU-kommissionens ordförande Barroso.

Samarbete i fokus i Barrosos tal

"Många av oss vill ha en förändring"
2:37 min

När EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso höll sitt årliga tal om tillståndet i unionen på onsdagen var en av huvudpunkterna en gemensam europeisk telekommarknad.

– Europa är inte orsaken till problem. Europa är en del av lösningen.

José Manuel Barroso riktade det här uttalandet mot kontinentens allt fler EU-skeptiker. En av dem är den konservative brittiske EU-parlamentarikern Martin Callanan, som i debatten efter Barrosos tal ironiskt sa att "problem alltid ska lösas genom mer Europa, och att om någon ramlar ner från en stege någonstans i Europa behöver vi ett nytt direktiv för att lösa det".. Enligt Callanan är det tydligt att många i Europa vill ha ett förändrat EU som inte lägger sig i så många frågor.

– Många av oss vill ha en förändring. Alla opinionsundersökningar tycks visa att Europas folk vill ha en förändring.

EU-valet i maj nästa år kommer bli ett val mellan EU-vänner och EU-skeptiker, sa liberalernas ledare i parlamentet i dag; Guy Verhofstadt. Han pläderade i debatten bland annat för att eurozonen ska få en riktig regering och ha en gemensam riksgäld som kan ta upp statliga lån på eurozonsnivå.

EU-kommissionsordförande Barroso höll i dag sitt fjärde årliga tal om tillståndet i unionen. I sitt 40 minuter långa tal presenterade han konkreta planer på en gemensam europeisk telekommarknad, som är tänkt att bland annat leda till billigare samtal och surfning med våra mobiler i andra EU-länder. Barroso pläderade också för att EU-kommissionen ska få ökad makt att klämma åt medlemsländer där EU:s grundläggande värderingar anses vara hotade.

Men det här var egentligen mest ett politiskt tal inför det kommande valet där Barroso bland annat sa att EU bör vara ännu stoltare över sina insatser för att skapa fred i Europa. Han poängterade också att den värsta eurokrisen ligger bakom oss, och att investerarnas ökade förtroende nu leder till en försiktig återhämtning i eurozonen. Men socialdemokraternas ledare i EU-parlamentet, Hannes Swoboda, tyckte att Barroso hoppade över en viktig aspekt av förtroende.

– Du talade om investerarnas ökade förtroende. Men varför, herr Barroso, finns det en brist på förtroende hos medborgarna i Europa?

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".