Ledaren för FN:s utredningsteam, Paulo Pinheiro konstaterar att förövarna på båda sidorna agerar fullständigt trotsigt mot internationell lag. Foto: Salvarore Di Nolfi/Scanpix

Båda sidor i Syrien anklagas för krigsbrott

2:26 min

Krigsbrotten i Syrien förvärras och båda sidorna i konflikten har gjort sig skyldiga till omfattande krigsbrott. Det konstaterar FN:s människorättsutredare i sin senaste rapport.

Det är dyster och skrämmande läsning. Rapporten där FN:s utredningskommission om Syrien, som gjordes mellan 15 maj och 15 juli, och som listar förbrytelse efter förbrytelse och förövarna finns på båda sidorna.

Regimstyrkor och dess allierade anklagas för oproportionerliga attacker mot civila områden utan kända militära mål.

De anklagas för massakrer på civila, också barn och för att ha attackerat både sjukhus och sjukvårdspersonal. Bland annat ska sjuksköterskor och Röda Korsets personal ha gripits med motiveringen att de behandlat och därigenom stöttat terrorister.

Regimstyrkor anklagas också för omfattande tortyr vid vägspärrar och i fängelser och häkten och de anklagas för till synes slumpmässiga gripanden av civila och för att gripa, trakassera och tortera anhöriga till desertörer. Många tusen människor har också spårlöst försvunnit.

Men rapporten är också den skarpaste hittills mot rebellstyrkor. Det är framförallt utländska jihadister, alltså så kallade heliga krigare, som anklagas för rader av övergrepp och krigsbrott.

Det handlar om olagliga avrättningar av både soldater och civilpersoner, mängder av gripanden på vaga grunder och granatattacker mot civila områden. FN-utredarna konstaterar att radikaliseringen av anti-Assad styrkorna fortsätter, att antalet utländska jihadister ökar på bekostnad av mer moderata rebeller och att vanliga aktivister blivit mål inte bara för regimen utan också för extremisterna.

Rebellgrupper anklagas också för att ha rekryterat barnsoldater.

Båda sidor anklagas också för mängder av våldtäkter, offer för detta cyniska vapen är både  kvinnor, män och barn.

Också kraftigt ökande kidnappningar tas upp, förövarna är ibland kriminella gäng i jakt på pengar, andra gånger är det rebellgrupper som tar gisslan för att kunna genomföra fångutväxlingar.

Det är deprimerande läsning där hopp och ljusning lyser med sin frånvaro.

FN-utredarnas slutsatser är att tusentals civila dödats i en konflikt som det inte finns någon militär lösning på och att stater och grupper som förser de stridande med vapen inte gör något annat än att skapar en illusion av möjlig seger.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista