"Brittiska åtstramningar lyckade"

1:38 min

I Storbritannien syns tydliga tecken på att den ekonomiska utvecklingen vänt uppåt, efter den kraftigaste nedgången på decennier. Det är ett bevis för att regeringens åtstramningspolitik lyckats, hävdar finansminister George Osborne. Samtidigt hotas återhämtningen av en växande bostadsbubbla.

Tack vare det brittiska folkets uppoffringar och ansträngningar är Storbritannien på väg att runda ett hörn. Ekonomin växer igen, säger finansminister George Osborne.

Han håller ett tal i en halvfärdig byggnad. Allt arbete lades ner när den ekonomiska krisen slog till med full kraft i Storbritannien år 2008. Men nu har byggnadsarbetet återupptagits igen.

En symbolisk plats, tycker George Osborne.

Den brittiska ekonomin växte under andra kvartalet med nästan en procent. Alla undersökningar visar på att de ekonomiska hjulen har börjat snurra igen.

I dag kom också nya siffror som visar att arbetslösheten har sjunkit en aning. Det visar att vi gjorde rätt som höll fast vid vårt åtstramningsprogram, säger Osborne.

Men det finns ett hotande moln vid horisonten. Det är de stigande bostadspriserna. De drivs upp av rekordlåga räntor och ett särskilt statligt stödprogram som gör att också låginkomsttagare kan låna upp till 95 procent av husets värde.

Risken för en sprucken bubbla splittrar regeringen.

Vince Cable är näringsminister och liberaldemokrat, alltså det mindre partiet i koalitionsregeringen. Osborne hör till det konservativa partiet. Han varnar i dag, enligt tidningen the Guardian, för att fastighetspriserna är på väg ur kontroll.

Värst är det i London, där bland annat förmögna människor från Asien och arabländerna slåss om allt som har fyra väggar.

Tidningen Financial Times har i dag på sin förstasida en ny rekordnotering. En lägenhet i centrala London är ute till försäljning för priset en halv miljon kronor – per kvadratmeter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista