Byggnads vill förlänga rot-avdrag

Fram till den första mars nästa år kan den som vill utnyttja rot-avdraget, det särkilda avdraget för reparations- och underhållsarbete i bostaden, lämna in sin ansökan. Men nu vill Byggnads behålla avdraget längre.

Den första mars går ansökningstiden ut för den som vill ha pengarna tillbaka redan i år och det har hittills kommit in 54 000 anmälningar till Skatteverket.

Men nu har Byggnads uppvaktat samordningminister Per Nuder för att få en förlängning av rot-avdraget på ytterligare ett och ett halvt år.

I regeringens vårpropostion förra året las förslaget att behålla rot-avdraget en omgång till. Förslaget klubbades igenom fast inte förrän i höstas. Eftersom beslutet kom så sent, anser Byggnads, att rot-avdraget måste få bli kvar lite längre för att få den önskade effekten.

Själva syftet med att införa avdraget, från regeringen håll, var att skapa fler jobb inom byggbranschen. Det finns inga säkra uppgifter ännu om det har fungerat.

Men Hans Tilly på Byggnadsarbetareförbundet säger att det redan märks en skillnad- framförallt bland målarna.

Förra gången kom det in 227 000 ansökningar om rot-avdrag till Skatteverket som kostade 2,4 miljarder kronor i uteblivna skatteintäkter.

Skatteverket räknar med att antalet ansökningar kommer att öka den här omgången, oavsett om perioden förlängs eller inte.

Men det finns kritiker som anser att rot-avdraget kanske inte ger fler jobb och bara gynnar en grupp på arbetsmarknaden. Hans Tilly säger att han är medveten om kritiken men att byggbranschen inte har tagit ställning till om avdraget skulle kunna gälla också andra områden.

Jessica Josefsson
jessica.josefsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".