Nytt förslag om presstöd - kulturministern missnöjd

1:53 min

I dag kom presstödskommittén med ett blocköverskridande förslag om fortsatt statligt stöd till mindre dagstidningar. Men kulturminster Lena Adelsohn Liljeroth är missnöjd med en sak: att kommittén vill att antidemokratiska tidningar även i fortsättningen ska kunna få presstöd.

– Det är ingen mänsklig rättighet att få del av presstöd av offentliga medel , i synnerhet inte om man ger ut en tidning som inte står för alla människors lika värde.

I dag kom  presstödskommitténs förslag om fortsatt stöd. Sju riksdagspartier från höger till vänster står bakom förslaget som går ut på att göra stödet rättvisare, med lika moms på 6 procent för alla tidningar, även de som ges ut digitalt, och lika stöd oavsett om tidningen finns ute i landet eller storstaden. I dag får storsdagstidningar mer stöd.

Men ska exempelvis nazistiska tidningar kunna få stöd även i fortsättningen? Ja, säger kommittén utan att tveka.

Det var vår kulturminister besviken på.

– Det är ju inte säkert att det ska gå offentliga medel till tidningar i det här fallet som inte ställer sig bakom de demokratiska värderingar som vi har.

Men Helen Petterson, socialdemokratisk ledamot i utredningen, höll inte med. Odemokratiska tidningar ska få stöd.

– Det är en trygghetsfaktor att vi inte börjar skruva i våra grundlagar så att enskilda myndigheter kan gå in och stoppa åsikter.

En av de viktigaste delarna i presstödskommitténs förslag är att dagstidningar och posten ska delas ut samtidigt, tidigt på morgonen och i hela landet. Då skulle tidningsbuden försvinna. I dag kör dem 25 000 mil på samma sträckor som brevbärarna, helt i onödan tycker kommittén.

Nu ska förslaget ut på remiss och blir inte praktik förrän tidigast 2017.

Presstödet kostar cirka en halv miljard om året och det har länge funnits en debatt om att helt ta bort det.

Det skulle betyda att exempelvis Svenska dagbladet skulle få att klara sig.

Helene Petersson, socialdemokrat ledamot i utredningen, säger att nu när så många partier ställt sig bakom förslaget är debatten att ta bort den förmodligen död.

– Det hoppas jag. Jag hoppas att det inte finns några förutsättningar för att väcka den till liv nu

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista